Koji su najbolji načini da stanjite struk?

Višak trbušne masti (nazvan visceralna mast) donosi ozbiljne zdravstvene rizike, čak i ako imate samo blagu prekomjernu težinu. Dakle, činite dobro za svoje zdravlje ako želite smanjiti veličinu trbuha.
Visceralna mast se nalazi duboko unutar vašeg abdomena, ispod sloja potkožnog masnog tkiva koje se nalazi neposredno ispod kože. Za smanjenje visceralne masti potreban je višestruki pristup.

Aerobne vježbe
Radite najmanje 30 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta, pet ili više dana u sedmici. Još bolje, potrudite se da to bude 45 do 60 minuta svaki dan. Čak i ako ne smršate uz aerobik, možete izgubiti visceralno salo, kao i dobiti mišićnu masu.

Trening otpora
Ciljajte na dvije do tri sesije sedmično sa tegovima, trakama, spravama ili sklekovima.

Ugljikohidrati i vlakna
Birajte složenije ugljikohidrate i hranu bogatu vlaknima umjesto jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u zašećerenoj hrani i pićima, posebno onima koji sadrže fruktozu. Od svih ugljikohidrata, fruktoza može dodati najviše centimetara na struk jer izaziva žudnju za dodatnom hranom i prejedanje.

Dodaci prehrani
Postoje indicije da dodaci prehrani koji sadrže konjugiranu polinezasićenu linolnu masnu kiselinu (CLA, eng. Conjugated Linoleic Acid), u kombinaciji s fizičkim vježabama, mogu pomoći u smanjenju naslaga na trbuhu.

Spavajte
Odrasli bi trebali imati sedam do devet sati sna dnevno. Premalo ili previše spavanja je povezano sa većim nakupljanjem visceralne masti.

Stres
Hronični stres podiže nivo kortizola koji stimulira stvaranje trbušne masti. Svaki dan odvojite vrijeme za aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite.

Facebook komentari