Koji su to neprijatelji imunog sistema

Imuni sistem nas štiti od nekoliko različitih napadača – virusa, bakterija, parazita i gljivica.

Bakterije

Bakterije su veoma mali ćelijski organizmi koji uzrokuju bolesti kod svih živih bića. Nalaze se u zemlji, zraku, biljkama. Pojedine bakterije se normalno nalaze u našem tijelu čineći tzv. fiziološku floru koja doprinosi očuvanju našeg zdravlja. Bakterije se mogu razmnožavati i izvan živih ćelija. Bakterije koje uzrokuju teška i po život opasna oboljenja mogu ući kroz kožu ako je povreda nastala kontaminiranim, najčešće željeznim predmetom (tetanus), zatim udisanjem (bakterijska upala pluća) ili kroz hranu i vodu (kolera). Pojedine bakterije luče toksine koji uzrokuju bolest. 

Virusi

Virusi su mnogo manji od bakterija i ne mogu se razmnožavati izvan živih ćelija. Trebaju domaćina kao što je čovjek, životinja ili biljka. Virusi se mogu širiti zrakom (kihanjem, kašljanjem), dok se neki kao što je virus HIV šire direktnim kontaktom sa oboljelim ili sa sekretima oboljelog. Pojedini virusi se pritaje na određenim mjestima te se aktiviraju u pogodnim uslovima. Svi smo mi nekad bili domaćin nekom virusu – virusu obične prehlade, virusu gripe, virusu ospica, virusu vodenih kozica itd. Kao i drugi mikroorganizmi, u naše tijelo mogu ući udisanjem ili kroz rane, tj. mjesta gdje je narušena i prekinuta cjelovitost kože ili sluznica. Također, određeni virusi se mogu prenijeti kontaminiranom vodom. Kada dospiju u ljudski organizam, počnu se razmnožavati i napadati ćelije. 

Parazitski organizmi

Paraziti su organizmi koji žive na račun drugog organizma. Neki paraziti žive unutar, a neki izvan tijela. Jaja parazita se mogu unijeti putem hrane te na taj način dospjeti u probavni sistem. Postoje paraziti koji se prikače na kožu, sišu krv i na taj način uzrokuju bolest.

Toksini

Toksini su otrovni sastojci koje proizvode ćelije živih organizma. U kožu dospijevaju ubodom ili ujedom. Ugriz većine pauka, naprimjer, stvara crvenu izbočinu oko rane koja predstavlja upalnu reakciju na otrov kojom se tijelo brani od daljeg širenja otrova, dok se kod ujeda zmije otrovnice ne javlja takva reakcija, te ujed zmije može biti smrtonosan ako se ne liječi protivotrovom. Toksini poput bakterije Clostridium botulinum ili toksin stafilokoka kojeg bakterija stafilokok često izlučuje u kontaminirane namirnice mogu se u organizam unijeti putem hrane koja se nepravilno čuva. Toksin bakterije Clostridium botulinum utiče na nervni sistem i može voditi zastoju pluća i srca. Toksini mikroorganizama koji imaju ovakav efekat na nervni sistem zovu se neurotoksini. Prema mehanizmu djelovanja toksini mikroorganizama mogu biti  hemotoksini koji ciljaju i uništavaju crvene krvne ćelije i nekrotoksini koji uništavaju tkivo. 

Facebook komentari