Koji su to neprijatelji imunog sistema

Imuni sistem nas štiti protiv nekoliko različitih napadača – virusa, bakterija, toksina, parazita i gljivica.

Virusi

Virusi su mnogo manji od bakterija i ne mogu se razmnožavati izvan živih ćelija. Trebaju domaćina, kao što je čovjek, životinja ili biljka. Virusi rođeni u zraku se šire kihanjem, kašljanjem, dok ostali, kao što je HIV, trebaju određeni kontakt, i mogu čekati na domaćina, određeni dio vremena, na nekim područjima. Svi smo mi nekad bili domaćin nekom virusu – prehlada, gripa, ospice i vodene kozice. Kao i bakterije, mogu ući u naše tijelo kroz rane ili inhalacijom, hranu ili piće. Kada su unutra, napadaju ćelije i počinju da se razmnožavaju.

Bakterije

Bakterije su veoma mali ćelijski organizmi koji uzrokuju bolesti kod svih živih bića. Nalaze se u zemlji, zraku, biljkama. Mogu se razmnožavati izvan živih ćelija. Opasne bakterije mogu ući u tijelo kroz posjekotinu (tetanus), inhalaciju (bakterijska pneumonija), ili kroz hranu i vodu (kolera). Njihov efekat je da izazove bolesti i infekcije, uništi tkivo u tijelo i proizvodi toksine koji imaju sličan efekat.

Parazitski organizmi

Paraziti su organizmi koji žive na ili unutar neke žive tvari, i postavljaju virus na imuni sistem, parazitsku vezu, gdje jedan organizam ima koristi, dok drugome šteti. Neki paraziti žive unutar tijela, neki izvan. Da bi ušli unutar tijela, jaja parazita se unose kroz hranu. Odatle dolaze do probavnog sistema. Vanjski paraziti, kao što su pijavice i vaške se prikače na kožu.

Toksini

Toksini su otrovni sastojci koje proizvode žive ćelije organizma. Obično se talože ispod kože kroz ujed ili ubod. Ugriz pauka, naprimjer,stvara crvenu izbočinu oko rane koja neutralizira otrov, dok ujed zmije može biti smrtonosan. Toksini se mogu pronaći u hrani, kao što je bakterija Clostridium botulinum, koja ulazi u nepravilno očuvanu hranu. Utječe na nervni sistem i vodi ka zastoju pluća i srca. Toksini koji imaju ovaj efekat se zovu neurotoksini. Postoje dva načina gdje toksini mogu biti smrtonosni – hemotoksini ciljaju i uništavaju crvene krvne ćelije, i nekrotoksini koji uništavaju tkivo (nekrotizirajući fasciitis).

Gljivice

Gljice su organizmi koji se mogu naći u zemlji, zraku, vodi, biljkama i životinjama – sva područja koja imaju dovoljno vlage. Gljivice su u nemogućnosti da same sebi proizvode hranu, te se hrane najčešće mrtvim organskim tvarima. Kvasac, gljive i plijesan su odlični primjeri gljivica. Koriste se široko kroz proizvodnju određene hrane, kao što je hljeb, sir i pivo. Neke gljivice su parazitske i mogu napasti žive organizme (atletsko stopalo).

Facebook komentari