Koji su to primarni uzroci vrtoglavice i kako je liječiti?

Vrtoglavica je izraz koji opisuje širok spektar simptoma, uključujući slabost, nesvjesticu, nesigurnost u hodu ili stajanju. Vrtoglavica je rijetko kada opasna po život, međutim, stalna vrtoglavica može značajno uticati na kvalitet vašeg života.

Postoji niz uzroka koji mogu dovesti do vrtoglavice, koji se kreću od uzimanja određenih lijekova do dehidracije. Tjeskoba, strah, mučnina, pa čak i pad krvnog pritiska, također, mogu uzrokovati vrtoglavicu. Ljudi mogu osjetiti vrtoglavicu i kada naglo ustanu iz ležećeg ili sjedećeg položaja.

Da li se vaša vrtoglavica pogoršava ležanjem?

Kad vam se u glavi stvara lažni osjećaj da se soba vrti dok ležite ili kad se krećete, to se naziva vrtoglavica. Istraživanja pokazuju da će oko 40 posto osoba starijih od 40 godina doživjeti vrtoglavicu barem jednom tokom svog života.

Hronične ili akutne napade vrtoglavice često su uzrokovani problemima s unutrašnjim uhom zbog alergija ili virusa. Naime, u tim situacijama dolazi do nakupljanja tekućine u polukružnim kanalićima unutrašnjeg uha. Ova vrsta vrtoglavice pogoršava se kod pomicanja očiju, glave ili tijela.Zbog toga vam se “soba okreće”. Vrtoglavicu prilikom ležanja možete smanjiti ako ste unosite dovoljno tečnosti (održavanje normalne hidratacije) i ako ne pravite nagle pokrete.

Poradite na načinima kako ublažiti stres i tjeskobu. Ograničite unos tvari koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi i nivo kisika u krvi. To uključuje alkohol, pića s kofeinom, so i duhan. Spavanje, meditacija, vježbanje, tai-chi, čitanje, vrtlarenje i slične aktivnosti mogu pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe.

Facebook komentari