Koji su uzroci i simptomi ciroze jetre

Autor: Dr Ibro Obradović, specijalista interne medicine, subspecijalista gastroenterohepatologije, KB “Dr. Safet Mujić”, Mostar

Ciroza jetre predstavlja hronično oštećenje parenhima jetre sa stvaranjem fibroznih ožiljaka i progresivnim propadanjem jetrenih funkcija, stvaranjem tekućine u trbuhu (ascites), te krvarenjem  uslijed poremećaja u procesu zgrušavanja krvi (koagulopatije). Ožiljno tkivo utiče na normalnu strukturu i regeneraciju jetrenih ćelija, može uticati i na protok krvi kroz jetru, što može rezultirati  retrogradnim porastom pritiska u krvnim sudovima koji dovode krv u jetru (portalna hipertenzija). 

Češći uzroci ciroze jetre mogu biti:

Alkoholna ciroza jetre. Iako jetrene ćelije mogu da razlože alkohol, previše alkohola može da ošteti jetru. Što se više konzumira  alkohol  veća je šansa da se dobije ciroza jetre. Barem jedna od 10 osoba koje previše konzumiraju alkohol prije ili kasnije će razviti cirozu, bolest obično nastaje nakon 10 ili više godina ispijanja alkoholnih pića. Nejasno je zašto su jetrene ćelije kod nekih osoba podložnije alkoholnom oštećenju i sklonije razvijanju ciroze. Žene koje unose previše alkohola u organizam sklonije su razvitku ciroze od muškaraca. 

Hepatitis C. Hronična hepatitis C virusna infekcija  dovodi  do dugotrajnog zapaljenja  jetre, što može na kraju dovesti do ožiljavanja i nastanka ciroze. Jedna od pet osoba koje imaju hronični hepatitis C razviće cirozu, ali da bi do toga došlo potrebno je da prođe barem 20 godina od početka infekcije. 

Drugi manje česti uzroci ciroze jetre:  

– Hronična infekcija jetre virusom B hepatitisa

– Autoimuni hepatitis. U autoimunom hepatitisu imunološki sitem proizvodi antitijela protiv ćelija jetre, što može dovesti do oštećenja i ciroze. 

– Oboljenja koja dovode do opstrukcije žučnih kanala mogu dovesti do oštećenja jetrenih ćelija (primarna bilijarna ciroza, sklerotični holangitis).

– Ne-alkoholni steatohepatitis (NASH). Ovo je stanje koje dovodi do nagomilavanja masti u jetri, što nekada može voditi u stvaranje ožiljaka i cirozu. Prekomjerna tjelesna težina (gojaznost) povećava rizik od NASH.

– Reakcija preosjetjivosti na neke lijekove.

– Neke infekcije izazvane bakterijama i parazitima (obično u tropskim predjelima). 

– Teži oblici hronične srčane slabosti.

– Neke rijetke nasljedne bolesti (hemohromatoza – abnormalno nagomilavanje željeza u jetri, Vilsonova bolest – prekomjerno nagomilavanje bakra u jetri).

Simptomi ciroze jetre

U ranoj fazi bolesti često nema simptoma jer jetra može funkcionisati sa smanjenim brojem jetrenih ćelija, a kako se povećava broj ćelija koje propadaju i širi površina fibroznog tkiva tako jetra: 

– ne može da sintetiše dovoljno proteina (albumin), koji pomaže u regulaciji preraspodjele tečnosti između krvotoka i ostatka organizma. 

– ne može da proizvede dovoljno faktora potrebnih za zgrušavanje krvi . 

– manje je sposobna da obrađuje štetne otpadne produkte u tijelu kao što je bilirubin. 

– manje je sposobna da metaboliše lijekove, toksine i druge hemikalije koje se onda mogu nataložiti u organizmu. 

Prema tome, simptomi koji mogu da se jave obuhvataju: 

– zamaranje i slabost

– gubitak apetita, mučnina i povraćanje

– gubitak na težini

– skonost lakšem i dugotrajnijem krvarenju

– edemi (oticanja tijela, posebno nogu), te ascites (zadržavanje veće količine tečnosti u trbušnoj šupljini)

– žutica (žuta prebojenost kože i sluzokoža) usljed nakupljanja bilirubina 

– svrbež kože (usljed taloženja toksina) 

– promjene stanja svijesti, dešavaju se u teškim slučajevima ciroze, pri čemu dolazi do nakupljanja toksina u krvotoku i njihovog djejstva na mozak. Ovo može uzrokovati  promjene u sastavu ličnosti i ponašanju, mentalnu konfuziju, zaboravnost i poteškoće u koncentrisanju.  Na kraju može dovesti do gubitka svijesti i zapadanja u hepatičku komu. Ove promjene se označavaju kao hepatična encefalopatija. 

– krvarenja – tokom bolesti dolazi do blokade protoka krvi kroz jetru od strane fibrozno izmijenjenog tkiva. Sa pogoršavanjem ciroze, retrogradno raste pritisak u sistemu vene porte (portalna hipertenzija). Povećani pritisak u ovoj veni može dovesti  do stvaranja variksa (patoloških proširenja) na venama koje su njene grane na nivou jednjaka i želuca. Ta proširenja su sklona veoma lakom krvarenju u digestivni trakt, tako da se često povraća krv (hematemeza) ili se javlja krv u stolici (melena).

Ciroza ima tendencu da se progresivno pogoršava ukoliko proces koji je u njenoj osnovi perzistira i ne liječi se. Treba napomenuti da jednom kada se oštećenje desi  nemoguće je proces preokrenuti.  Stoga  je veoma važno sprečavanje novog oštećenja jetre ili usporavanje tog procesa sa adekvatnim tretmanom.

Facebook komentari