Koji vitamini i minerali su posebno važni za vrijeme trudnoće?

Autor: Dr Enio Kapetanović, specijalizant ginekologije i akušerstva

Vitamini su organske tvari raznovrsne strukture i hemijskih osobina, potrebne u malim količinama, a esencijalne (neophodne) za normalno funkcioniranje organizma (rast, razvoj, reprodukcija). Svaki vitamin ima različitu biohemijsku funkciju i sudjeluje u brojnim biohemijskim reakcijama.  Svi se vitamini mogu unijeti hranom, dok se vitamini D i K sintetiziraju i u našem tijelu. Minerali su hemijski elementi esencijalni za normalno funkcioniranje organizma, u kojem se pojavljuju kao slobodni joni ili kao sastavni dio određenih organskih spojeva (hormona, enzima). Svaki mineral ima specifično djelovanje, a prijeko su potrebni u mnogim biohemijskim procesima, kao što su regulacija metabolizma i ravnoteže tečnosti u tijelu, kontrakcije mišića, sinteza proteina, proizvodnja energije, izgradnja kostiju, funkcioniranje ćelijskih membrana i provođenje živčanih impulsa.

Sve od trenutka začeća, vitamini i minerali su potrebni za pravilan i zdrav rast i razvoj djeteta, kao i za zdravu trudnoću majke. Tokom trudnoće povećana je potreba za hranjivim tvarima, kao i potreba za vitaminima i mineralima u odnosu na žene koje nisu trudnice ili dojilje. Dnevne potrebe buduće majke za mikronutrijentima u trudnoći su povećane za 50 do 100 posto, što se teško postiže samo unosom hrane. Razlog treba tražiti u povećanom volumenu krvi trudnice te u brzom razvoju ploda. Ako trudnica ne prima dovoljne količine tih tvari, uključujući željezo, kalcij i folnu kiselinu, organizam će početi crpiti njene vlastite zalihe. Na taj način plod će dobiti najnužnije, a trudnicu će dovesti do malokrvnosti, osjećaja slabosti, pa čak i do trudničke osteoporoze.

Folna kiselina ili vitamin B9

Folna kiselina je esencijalni mikronutrijent uključen u sintezu DNK i njegov deficit dovodi do smanjene diobe ćelija, smanjenog rasta i razvoja. Deficit folne kiseline u trudnoći povećava rizik od defekata neuralne cijevi fetusa (spina bifida).  Prema studijama, 70 posto defekata neuralne cijevi se može prevenirati ukoliko trudnice uzimaju adekvatnu količinu folata prije i tokom prvog trimestra trudnoće. Neadekvatan unos folata tokom trudnoće može biti uzrok hemolitičkoj anemiji (smanjen broj crvenih krvnih ćelija zbog preuranjenog razaranja istih). S obzirom na to da se neuralna cijev razvija prije nego žene i saznaju da su trudne, žena koja planira trudnoću bi trebala uzimati preparate folne kiseline minimalno mjesec dana prije planirane trudnoće (npr. Folessa®). Preporučena doza je 5,0 mg dnevno i ova se doza održava do 12. sedmice.  Neke od namirnica bogatih folnom kiselinom su: žitarice, hljeb, kvasac, grah. 

Željezo

Željezo je sastavni dio brojnih esencijalnih proteina, od kojih je najvažniji hemoglobin koji vrši prijenos kisika u krvi. Neadekvatan unos željeza može voditi do širokog spektra poremećaja, od niskih depoa željeza do teških anemija. Simptomi koje može osjećati anemična trudnica su: zamor, iscrpljenost, nemogućnost koncentracije, smanjena radna sposobnost, vrtoglavica, bljedilo, slab apetit, lupanje srca, glavobolja. Tokom trudnoće se bilježi veća potreba za unosom željeza. Preporučuje se da trudnica uzima 27 mg željeza dnevno, za razliku od preporučene doze od 18 mg dnevno za ženu koja nije trudna. 

Posebno je važno da trudnica uzima adekvatne količine željeza u trećem trimestru jer je to faza u kojoj se najviše pune depoi željeza fetusa. Suplementacija željezom nije rutinska praksa, ali se svakoj trudnici pri vođenju trudnoće rutinski prati hemoglobin i svaki pad vrijednosti se treba korigirati. Preporučuje se da trudnica uzima preparate željeza s vitaminom C da bi se postigla bolja apsorpcija u gastrointestinalnom traktu. Preparat FeRAL Daily® je optimalan u trudnoći jer pomaže da se premosti standardni dnevni prehrambeni deficit željeza te ne dopušta da dođe do izrazitijeg pada nivoa hemoglobina. Crveno meso, riba, grah, špinat su neke od namirnica bogatih željezom, pa se preporučuje ishrana bazirana na ovim namirnicama. Žene kojima u pravilu treba suplementacija željezom su one koje imaju multiplu trudnoću, koje su ušle u trudnoću s lošom krvnom slikom i žene na vegetarijanskoj/veganskoj ishrani.

Vitamin D

Vitamin D ima važnu ulogu u mehanizmu apsorpcije kalcija i fosfora iz gastrointestinalnog trakta. Bitan je nutrijent za optimalno funkcioniranje imunog sistema, održavanje zdravlja kože i snagu mišića. Deficit vitamina D kod trudnice je važan riziko faktor za razvoj osteoporoze u menopauzi. Neadekvatna opskrba fetusa vitaminom D je riziko faktor za razvoj rahitisa (oboljenje koje karakterizira pogrešna mineralizacija kosti – mekane kosti). Dnevna potreba žene za vitaminom D je 10 μg i ne raste za vrijeme trudnoće. Većina trudnica koje se dovoljno izlažu suncu neće imati problem s deficitom, no ukoliko je iz bilo kojih razloga ta izloženost smanjena, preporučuje se suplementacija. D3 Spray® je dodatak prehrani koji omogućava skoro stopostotnu apsorpciju vitamina D te s jednim do dva raspršivanja na dan omogućava potpuno zadovoljavanje dnevnih potreba za vitaminom D. Margarin obogaćen vitaminom D i masnije ribe, poput lososa i šarana, su dobar izvor vitamina D u prehrani. 

Vitamin A

Vitamin A ima ulogu u razvoju očiju i održavanju njihovog zdravlja. Regulira ćelijski rast, fertilitet, imuni sistem. Tokom trudnoće igra veliku ulogu u optimalnom razvoju očiju embrija te razvoja kičmene moždine, kičme, udova, srca i sluha. Deficit vitamina A je u zapadnom svijetu vrlo rijedak. Keratomalacija je tzv. noćno sljepilo i najčešći je simptom deficita vitamina A u trudnoći. Deficit vitamina A u trudnoći je povezan s abrupcijom posteljice, anemijom, prijevremenim porodom, niskom porođajnom težinom. Trudnicama se preporučuje 800 μg vitamina A dnevno. Neke od namirnica u kojima možemo pronaći vitamin A su špinat, mrkva, tikva, riba, jetra.

Vitamin B12

Vitamin B12 ima ulogu u DNK sintezi, održavanju normalne funkcije krvi i normalnog neurološkog statusa. Deficit vitamina B12 kod trudnice uzrokuje anemiju. Tegobe  koje osjeća trudnica s deficitom vitamina B12 su zamor, iscrpljenost, nemogućnost koncentracije, smanjena radna sposobnost, vrtoglavica, bljedilo, slab apetit, lupanje srca, glavobolja. Trudnice imaju povećanu potrebu za vitaminom B12 u korelaciji s povećanjem potreba rastućeg fetusa. Preporučeni dnevni unos vitamina B12 je 2,6 μg. Namirnice koje su izvor vitamina B12 su uglavnom životinjskog porijekla: crveno meso, mliječni proizvodi, riba, piletina, jaja. Suplementacija se preporučuje trudnicama vegetarijankama. Preparat Mecobalamin sadrži dovoljne količine aktivnog oblika vitamina B12 u obliku sublingvalnih tableta koje omogućuju  bržu i potpuniju apsorpciju vitamina.

Kalcij

Osnovna uloga kalcija je da osigura pravilan razvoj i strukturu zuba i kostiju. Nizak unos kalcija tokom trudnoće povećava rizik od osteoporoze u menopauzi. Iako je potrošnja kalcija u trudnoći povećana, nije potreban veći unos jer se organizam fiziološkim mehanizmima pobrinuo da je apsorpcija kalcija znatno veća. Dnevni unos u trudnoći bi trebao biti oko 1.000 mg dnevno. Kalcijem bogate namirnice su mliječni proizvodi, riba, mahunarke. Kalcij se najbolje apsorbira iz mliječnih proizvoda. Suplementaciju kalcijem treba razmotriti kod trudnica s deficitom vitamina D te trudnica koje ne konzumiraju mliječne proizvode. 

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans koji štiti od bolesti i usporava starenje nekih tkiva. Ima bitnu ulogu i u sintezi kolagena (strukturna komponenta kostiju, hrskavica, mišića, krvnih sudova). U trudnoći je bitan za pravilan razvoj desni kod fetusa. Osigurava i pravilnu apsorpciju željeza u gastrointestinalnom traktu. Tokom trudnoće koncentracije vitamina C padaju za 50 posto, što zbog vitamina C koji fetus koristi, što zbog fiziološke hemodilucije (razvodnjavanje krvi). Dnevni unos vitamina C kod trudnica bi trebao iznositi oko 60 mg, što je za 20 mg veći dnevni unos u odnosu na ženu koja nije trudna. Namirnice bogate vitaminom C su citrusno voće, crna ribizla, jagode, kivi, brokule… 

Facebook komentari