Koju hranu jesti tokom menstruacije

Mnoge žene imaju neugodne simptome tokom menstruacije. Neka hrana može smanjiti te simptome, dok određena pogoršava. Ti simptomi variraju od grčeva, glavobolje, mučnine, umora, nadutosti, promjena raspoloženja i dijareje. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, konzumiranje i uklanjanje određenih namirnica može pomoći da se osjećate bolje.

Uvijek je važno piti puno vode, a to je posebno tačno tokom menstruacije. Hidratacija može smanjiti šanse da dobijete glavobolju od dehidracije, koja je zajednički simptom menstruacije.

Voće i povrće kao što su lubenica i krastavac, odlični su za hidrataciju. Slatko voće može vam pomoći da obuzdate žudnju za šećerom, a da ne jedete puno rafinisanih šećera, što može uzrokovati porast nivoa glukoze.

Uobičajeno je da tokom menstruacije padne nivo željeza, posebno ako je menstrualni ciklus teži. To može dovesti do umora, boli i vrtoglavice. Lisnato zeleno povrće kao što je kelj i špinat može povećati nivoe željeza. Špinat je također bogat magnezijem.

Topla šolja čaja od đumbira može poboljšati određene simptome menstruacije. Đumbir ima antiupalne efekte, što može ublažiti bol u mišićima i pomaže sa simptomima mučnine. Ne konzumirajte previše đumbira, jer više od 4 grama u jednom danu može uzrokovati žgaravicu i bolove u stomaku.

Piletina je još jedna željezna i proteinska hrana koju možete dodati u svoju ishranu. Jedenje proteina ključno je za generalno zdravlje, a može vam pomoći da ostanete puni i zadovoljni tokom menstruacije.

Kao ukusna i korisna grickalica, tamna čokolada bogata je željezom i magnezijem. 100 grama od 70 do 85 posto tamne čokolade sadrži 67 posto preporučenog dnevnog unosa za željezo i 58 posto za magnezij.

Facebook komentari