Koju ulogu igra melanin u kosi

Melanin je prirodni pigment koji određuje boju kose. Kada se proizvodnja ovog pigmenta uspori, kosa postaje  siva ili bijela. Budući da te boje uglavnom simbolizuju starenje, mnogi žele povećati melanin i što prije obnoviti boju.

Boja kose se određuje prema vrsti i količini melanina u kosi. Genetika igra veliku ulogusa kojom vrstom melanina ste rođeni. Dvije vrste melanina koje se mogu pojaviti su :

– Eumelanin – daje kosi tamnu boju

– Feomelanin– daje kosi svijetlu boju.

Melanin štiti kosu od sunca

Melanin ima još jednu ključnu biološku ulogu u kosi – štiti kosu od UV zraka, u zavisnosti od koncentracije. Naprimjer, tamna kosa je otpornija na UV zrake i raspadanje nego svijetlija dlaka zbog veće fotostabilnosti eumelanina u odnosu na feomelanin.

Melanin utječe na boju kose kako starimo

Melanin prolazi kroz značajne promjene pigmentacije kroz život. Drugim riječima, boja kose ne ostaje ista. To je razlog zašto dijete sa plavom bojom kose može imati nijanse smeđe u svojim tinejdžerskim godinama. Na tamnjenje mogu utjecati i vanjski faktori kao što su toksini, zagađivači i klima. Usporavanje proizvodnje melanina jednostavno je dio starenja. Naučnicisu otkrili da većina ljudi počinje razvijati sijedu ili bijelu kosu prije 50 godina starosti.

Melanin također utječe na vitalnost kose

Veće količine eumelanina štite kosu od visokih nivoa izlaganja suncu i njegovih neželjenih posljedica kao što su isušivanje i krhkost. Zato sijede dlake, koje nemaju melanin, često imaju suhu i krhku teksturu.

Facebook komentari