Koliko često i na koji način treba čistiti prostirku za vježbanje

Redovno čišćenje prostirke za vježbanje ovisi o vrsti i intenzitetu vježbanja. Ako radimo laganije vježbe, dovoljno je prostirku čistiti samo jednom sedmično, no ako je riječ o intenzivnim vježbama, čišćenje bi trebalo biti češće.

Također, treba uzeti u obzir i kvalitetu materijala prostirke. Ako ona lakše upija i zadržava neugodne mirise, češće čišćenje je potrebnije. No, iako postoje profesionalna sredstva za čišćenje sportskih podloga i prostirki, vrlo ga jednostavno možete napraviti i sami od sastojaka koje već imate kod kuće.

Pomiješajte nekoliko kapi blagog sredstva za pranje suđa s 400 mililitara vode, stavite u bocu s raspršivačem (kojeg možete kupiti već za nekoliko konvertibilnih maraka u našim trgovinama), protresite i pošpricajte po površini prostirke. Nakon toga prostirku obrišite mekanom mokrom krpom kako biste odstranili ostatke sredstva i ostavite je da se osuši.

Ako prostirku niste čistili mjesecima, trebat ćete obaviti dubinsko čišćenje, no prije toga provjerite upute koje dolaze s njom. Neke prostirke je moguće je prati i u veš mašini, dok je drugima potrebno samo temeljitije četkanje.

Nadalje, kada završite s čišćenjem, obavezno pripazite na to da se prostirka u potpunosti osuši prije nego što je narolate. Također, tokom sušenja prostirka ne smije biti izložena izravnom suncu jer bi boja mogla izblijedjeti.

Dodatni savjet: Ako kod kuće imate sode bikarbone, pomoću nje se možete riješiti neugodnih mirisa iz prostirke. Duž cijele površine prostirke prosipajte sodu, ostavite ju da stoji 30 minuta pa lagano isperite. Soda bikarbona će upiti masnoće, mirise i ostalu prljavštinu.

Facebook komentari