Koliko dnevno smijemo pojesti jaja?

Sredovječni muškarci koji jedu sedam i više jaja sedmično pod većim su rizikom od smrti nego njihovi vršnjaci koji to ne čine, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje sedmično izloženi su većem smrtnom riziku od onih koji to ne čine, pokazalo je istraživanje koje je trajalo čak 20 godina.

Doktori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, navode da muškarci, koji ne boluju od dijabetesa, mogu pojesti do šest jaja sedmično, a da time ne povećaju rizik od prerane smrti.

Harvardski tim proučio je zdravstvene izvještaje 21.327 američkih ljekara, koji su učestvovali u obimnoj studiji o zdravlju medicinskih radnika. Doktori su praćeni dvadeset godina, od 1981, a za to vrijeme su redovno davali obavještenja o stanju svog zdravlja i načinu života. Tokom dvije decenije 1.550 ispitanika je doživjelo srčani udar, 1.342 šlog, a ukupno ih je umrlo više od 5.000.

Ustanovljeno je da su oni koji su jeli sedam i više jaja sedmično bili za 23 posto većim rizikom da umru tokom tog dvadesetogodišnjeg perioda, a dijabetičari koji pojedu i jedno jaje pod dvostruko većim rizikom da umru zbog bilo kog uzroka, a naročito od infarkta.

Jaja su bogata holesterolom koji, kad se konzumira u većim količinama, može izazvati blokiranje arterija i povećati rizik od infarkta. Međutim, treba napomenuti da su jaja kao i svaka druga hrana – ni dobra, ni loša sama od sebe. Ono što je važno jesu naše prehrambene navike, te zdravstveno stanje organizma.

Dakle, jaja ne bi trebalo potpuno izbaciti iz ishrane. Jaja su odlična protiv stresa, jer tijelo snabdijevaju bjelančevinama, dobra su i za imunitet, jer su jedna od rijetkih namirnica koje organizmu daju vitamin D. Takođe, jedno jaje dnevno pokriva 26 posto potreba organizma za folnom kiselinom. Ono podstiče funkcije mozga, jača vid, usporava starenje i jača seksualnost.

Osobe koje nemaju zdravstvenih tegoba jaja mogu da konzumiraju bez brige, dok bi ljudi sa povišenim nivoom holesterola morali da konsultuju ljekara.

Facebook komentari