Koliko dugo biste trebali dojiti

Postoje raznovrsne koristi dojenja za bebe i majke. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Američka akademija pedijatrije (AAP) predlaže da majke doje bebe prvih šest mjeseci njihovog života. Ovo znači da se ne bi trebala unositi u ishranu djeteta hrana pored majčinog mlijeka za prvih pola godine života bebe.

Prvi dani

Naučnici predlažu da su majke u bliskom kontaktu s bebama i počnu dojiti nakon prvog sata rođenja. Korist uključuje bliski kontakt majke i bebe i stimulacija prvog mlijeka za majku. Na početku, beba dobija gustu, žutu tekućinu koju zovemo kolostrum. Kolostrum je prva faza mlijeka i sadrži bitne nutrijente i antitijela za novorođenče. U slijedećih nekoliko dana, majčino mlijeko dobije potpune nutrijente za dijete koji čak pomažu u borbi protiv infekcija.

Prvi mjesec

UNICEF opisuje majčino mlijeko kao prvu imunizaciju. Ono omogućava zaštitna antitijela kroz prvu godinu bebinog života. Ova antitijela štite bebu od infektivne dijareje, infekcija uha, te infekcije grudnog koša. Mame imaju korist kroz dobre hormone, oksitocin i prolaktin. Zajedno ovi hormoni proizvode osjećaje radosti i ostvarenja. Majke koje doje se brže oporavljaju od porođaja zbog toga što dojenje pomaže da se maternica vrati brže u normalnu veličinu.

3 do 4 mjeseca

Kako beba ulazi u treći mjesec, mlijeko nastavlja da podržava probavni sistem. Dodaje se da nekim bebama pomaže u zaštiti protiv alergena pronađenih u hrani i suplementima. Nastavljeno dojenje može pomoći mami da sagori dodatnih 400 do 500 kalorija dnevno. Neka istraživanja pokazuju da dojenje može smanjiti rizik za dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis i kardiovaskularne bolesti.

6 mjeseci

Koristi dojenja su i dalje tu, čak i pored dodavanja dodatne ishrane, koja se preporučuje kod 6 mjeseca života. Majčino mlijeko i dalje daje energiju i proteine (vitamin A, željezo), te štiti bebu protiv bolesti dok konzumira majčino mlijeko.

1 godina

Još jedna korist dojenja je dugoročno finansijsko očuvanje. Ne samo da dajete svojoj bebi sve potrebne nutrijente kroz mlijeko, već imate i manje finansijske troškove koji dolaze kroz ishranu djeteta. Bebe koje su dojene imaju jači imunitet.

Facebook komentari