Koliko dugo smijete trenirati i trčati s maskom na licu?

Sa pandemijom koronavirusa zaštitna maska postala je dio naše svakodnevnice i čini se da će tako ostati bar još neko vrijeme. Ipak, puno je dilema koliko je dobro trenirati dok nosite masku, a stručnjaci imaju različita mišljenja.

Kao prvo, najbolje je odabrati otvorene prostore za treniranje dok traje pandemija. Ako trenirate u toplini svog doma, ili pak u prirodi gdje lako možete držati distancu od drugih, maska vam nije potrebna.

Međutim, ako ste u skučenim, zatvorenim prostorijama, onda vam maska treba i dok trenirate.

Ako radite vježbe nižeg intenziteta, poput hodanja i dizanja lakših tegova, onda možete slobodno nositi masku bez problema, ali ako radite treninge višeg intenziteta ili trčite, onda morate pobliže pratiti šta vam tijelo govori.

Simptomi poput vrtoglavice, otežanog disanja, ubrzanog rada srca pokazatelji su da nešto nije u redu i da bi trebali prestati i nastaviti kad se budete osjećali bolje i u uslovima gdje vam maska neće biti potrebna.

Također, ako imate probleme sa disanjem ili kardiovaskularna oboljenja, trebate porazgovarati sa doktorom prije nego se odvažite na treniranje sa maskom.

Facebook komentari