Koliko dugo treba stomaku da razgradi hranu

Probavni sistem je od presudne važnosti za proizvodnju energije potrebne za normalno funkcionisanje organizma i iskorištavanje hranjivih sastojaka iz hrane koju jedemo. Tokom probave, hrana koju smo pojeli kreće se kroz probavni sistem, gdje se postepeno melje, dopuštajući hranjivim sastojcima da se razgrade te apsorbuju tj. upiju u krv koja ih zatim prenosi u sve dijelove tijela. 

Svaki dio probavnog sistema specijaliziran je za neku funkciju u mehanizmu probave. Naprimjer, želudac koristi i mehaničke i hemijske metode za razlaganje hrane. Zatim prazni sadržaj u tanko crijevo gdje se odvija upijanje hranjivih tvari. U prosjeku je potrebno od 2 do 4 sata da hrana prođe od želuca do tankog crijeva. Tačno vrijeme može zavisiti od nekoliko faktora kao što su sastav i količina obroka, hormoni i spol itd. Većina žena probavlja hranu sporije od muškaraca.

Kada hrana dođe do želuca, ona prolazi kroz nekoliko procesa:

Opuštanje – Gornji dio želuca se opušta kako bi se oblikom prilagodio hrani koju smo pojeli. To je razlog zašto stomak može izgledati malo rastegnut nakon obroka.

Probava –  Želudac vrši ritmičko zbijanje i mehaničku probavu, a luči želučanu kiselinu i enzime koji učestvuju u hemijskoj razgradnji u cilju odvijanja daljeg procesa probave.

Pražnjenje – Mišić oko otvora koji predstavlja izlaz iz želuca u tanko crijevo  omogućava malim količinama hrane da postupno napuste želudac i da dospiju u tanko crijevo. Nakon što je hrana napustila želudac, kreće se kroz crijeva. 

Tanko crijevo – U tankom crijevu hrana se miješa s dodatnim tekućinama. Ovdje se obavlja najveći dio upijanja hranjivih tvari, odnosno apsorpcije hranjivih sastojaka u krv. Hrana može provesti između 2 i 6 sati u tankom crijevu.

Debelo crijevo – U debelom crijevu upija se ostatak vode i vrši se završna apsorpcija eventualno nerazgrađenih sastojaka te se formira sadržaj koji predstavlja stolicu, tj. fekalne mase koje će biti izlučene iz debelog crijeva. Može proći 2 do 5 dana da unesena hrana prođe cijeli probavni ciklus. 

Facebook komentari