Koliko je fluorid važan za zdravlje zuba

Fluorid je mineral koji se nalazi u našim kostima i zubima. U kontekstu ljudskog zdravlja, fluorid se uglavnom koristi za poboljšanje zdravlja zuba. Naime, pomaže u izgradnji oslabljene cakline, usporava gubitak minerala u zubima i suzbija rast štetnih bakterija.

Kada bakterije u ustima rastvore šećer i ugljikohidrate, one proizvode kiseline koje uništavaju minerale u zubnoj caklini. Oslabljena zubna caklina čini zube ranjivim na bakterije koje uzrokuju karijes. Fluorid pomaže u remineraliziranju cakline, što može spriječiti stvaranje šupljina u zubima i spriječiti njihovo propadanje.

Iako je fluorid prirodno prisutan spoj, on i dalje može uzrokovati nuspojave pri konzumiranju u velikim količinama.

Dentalna fluoroza se pojavljuje kada se konzumira previše fluorida dok zubi još rastu. Rezultira stvaranjem bijelih pjega na površini zuba. Osim bijelih pjega, dentalna fluoroza ne uzrokuje nikakve simptome ili štetu. Ona obično utječe na djecu mlađu od 8 godina.

Koštana fluoroza slična je zubnoj fluorozi, ali nastaje na kostima umjesto zubima. Rani simptomi uključuju bol i ukočenost. S vremenom može promijeniti strukturu kostiju i izazvati kalcifikaciju ligamenata. Posljedica je dugotrajnog izlaganja izvora fluorida, najčešće u vodi za piće.

Facebook komentari