Koliko je koraka potrebno dnevno napraviti za očuvanje zdravlja

Većina nas itekako dobro poznaje osjećaj kada pogleda aplikaciju koja prati broj koraka, a on je daleko manji od 10.000 koraka koje ste htjeli da dostignete. Ali umjesto da se borite sa krivicom da niste pogodili “čarobni broj”, ako imate barem pola, možete odahnuti. U novoj studiji utvrđeno je da je 4.400 koraka dnevno, mjera da se smanji rizik od preuranjene smrtnosti kod žena za 41 posto.

Prethodne studije pokazale su da, kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, postoje mali podaci o koracima i zdravlju, posebno dugoročnim zdravstvenim efektima.

Ako možete doći do 10.000 koraka dnevno, to je fantastično, međutim, za osobe koje nisu aktivne, to možda neće biti ostvarivo. Većina ljudi prosječno po danu obavlja uobičajene aktivnosti, kao što je odlazak u kupatilo, hodanje po uredu i uzimanje pošte, tako da je dodavanje 2.000 koraka dnevno u uobičajenu rutinu vrlo izvodljivo.

Krećite se više. Čak je i skroman broj koraka povezan sa nižom smrtnošću. Ne morate preći kilometre ili biti u teretani. Dodatnih 2.000 koraka može se akumulisati tokom cijelog dana. Jednom kada uđete u naviku da ne sjedite, iznenadit ćete se koliko je lako doći do dodatnih koraka.

Probajte ove male promjene u svakodnevnoj rutini :

Hodajte na poslu – Šetnja od 5 minuta na pauzi za ručak
Ne uzimajte najbliže parking mjesto – Parkirajte nekoliko mjesta dalje od svog odredišta nego inače
Ples – Napravite plesnu zabavu sa svojom djecom, unucima ili čak kućnim ljubimcima.

Facebook komentari