Koliko je pilates dobar za gubljenje kilograma

Pilates je dobar način vježbanja niskog intenziteta. Vježbe pilatesa mogu biti korisne, kako za zdravlje, tako i za održavanje zdrave težine. Možda nije efikasan kao kardio trening, ali je zato i lakši.

Ako vam je cilj da smršate, kombinujte pilates sa zdravom ishranom i ostalim oblicima vježbi (vježbe snage, trčanje, plivanje ili biciklizam).

Jedna studija iz 2017. godine je otkrila da je praktikovanje pilatesa (8 sedmica) korisno za gubitak kilograma, tonus i smanjenje obima stomaka i struka.

Količina kalorija koje sagorite tokom pilatesa zavisi od trenutne težine i intenziteta vježbe. Da biste izgubili pola kilograma, trebate da sagorite oko 3.500 kalorija. Ako vam je cilj da smršate, morat ćete dodati i kardio trening sa pilatesom. Dodatno se morate fokusirati i na zdravu ishranu sa sirovim proteinima, čitavim žitaricama, voćem i povrćem.

Ako ste početnici u pilatesu, pokušajte ga praktikovati dva do tri puta u sedmici da biste iskusili sve benefite ove fizičke aktivnosti.

Inače, pilates vodi ka boljem stavu, tonusu mišića i stomaka. Rezultat ovoga je stvaranje osjećaja kao da ste izgubili kilograme. Razlog tome je tonus mišića koji daje fit izgled, čak iako niste smršali. Iako pilates jeste korisna vježba za održavanje težine, samostalni trening neće pomoći da izgubite kilograme, osim ako ga ne kombinujete sa drugim fizičkim aktivnostima.

Najčešće vježbe u pilatesu su most na jednoj nozi prilikom čega naizmjenično podižite i spuštate tijelo oslanjajući se samo na jednu nogu, te vježba pod nazivom kruženje. U ovoj vježbi trebate leći, gledati u plafon, ruke stavite uz tijelo a noge podignite. Držeći noge konstantno skupljene počnite sa kruženjem. Kružite 20 sekundi u jednu, a potom i u drugu stranu.

Facebook komentari