Koliko je socijalna izolacija loša za zdravlje?

Društvena izolacija za 40 posto povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a za 50 posto rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, pokazala je njemačka studija predstavljena na nedavno održanom virtualnom kongresu Europske akademije za neurologiju (EAN). Rezultati su osobito značajni u svjetlu aktualne socijalne izolacije stanovništva zbog pandemije koronavirusa. Istraživanje je pokazalo i da nedostatak ili izostanak finansijskih sredstava povećava rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda.

U sklopu istraživanja, koje su vodili dr. Janine Gronewold i prof. Dirk M. Hermann iz Sveučilišne bolnice u Essenu, analizirani su podaci prikupljeni među 4316 ispitanika prosječne dobi od 59 godina u razdoblju između 2000. i 2003. godine. Sudionici studije na njenom početku nisu bolovali od otprije poznatih kardiovaskularnih bolesti, a njihovo je zdravstveno stanje praćeno u prosjeku 13 godina. Na početku studije prikupljane su informacije o različitim vrstama društvene podrške, pri čemu se socijalna integracija procjenjivala na temelju bračnog statusa i života u zajednici, kontakata s bliskim prijateljima i članovima porodice te na temelju članstva u političkim, vjerskim, sportskim ili profesionalnim organizacijama.

“Otprije nam je poznato da osjećaj usamljenosti ili nedostatak kontakta s bliskim prijateljima i članovima porodice mogu utjecati na fizičko zdravlje”, kazala je dr. Gronewold.

“Ova studija nam ukazuje na to da su čvrsti društveni odnosi od velike važnosti za zdravlje srca te se mogu usporediti s uobičajenim zaštitnim faktorima, poput normalnoga krvnog pritiska, prihvatljivi nivoi holesterola i normalne tjelesne težine.”

Profesor Joeckel, jedan od naučnika uključenih u studiju je kazao da je “ovo zapažanje posebno zanimljivo usred mjera izolacije zbog pandemije koronavirusa, kada su društveni kontakti u brojnim državama ograničeni ili su to donedavno bili.” Tokom 13, četiri godine praćenja sudionika ispitivanja, naučnici su zabilježili 339 negativnih kardiovaskularnih ishoda poput srčanog ili moždanog udara te 530 smrtnih slučajeva. Nakon što su isključili faktore koji su mogli pridonijeti takvim ishodima, a to su uobičajeni kardiovaskularni faktori rizika, ustanovili su da je izostanak ili nedostatak socijalne integracije povećao budući rizik od negativnih kardiovaskularnih ishoda za 44 posto, a od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka za 47 posto. Nedostatak finansijskih sredstava bio je povezan s 30 posto većim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

“Još uvijek nam je nepoznat mehanizam kojim usamljenost potiče rizik za infarkt, moždani udar i smrt, no očigledno je da su intenzivni društveni odnosi jednako važni za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja kao i održavanje pritiska, holesterola i tjelesne težine u poželjnim granicama”, kazao je prof. Hermann.

“Nakon ove studije jasnije nam je da utjecaj društvenih odnosa na zdravlje pojedinca trebamo shvatiti ozbiljno i otkriti učinkovite načine rješavanja problema povezanih sa socijalnom izolacijom kako bismo poboljšali cjelokupno zdravstveno stanje i dugovječnost.”

Facebook komentari