Koliko je zdravo jesti jaja

Jaja su jedan od najpopularnijih obroka, ali i izazivaju najviše polemike o tome jesu li zdrava i treba li ih jesti, te na koji način i u kojim količinama.

Nema sumnje da su jaja zdrava, radi se o izvoru hranjivih tvari koji sadrži važne vitamine i minerale te bjelančevine, a pritom ima veoma mali broj kalorija.

Jaja su ubrajaju u rijetku hranu koja prirodno sadrži vitamin D, važan za održavanje zdravih i snažnih kostiju, a bogata su i drugim hranjivim tvarima poput biotina, važnog za pretvaranje hrane u korisnu energiju, esencijalnog mikronutrijenta kolina, između ostalog važnog za metabolizam, vitamina A, važnog za imunološki sustav i zdravlje očiju, te antioksidanta luteina i zeaksantina koji nas štite od slobodnih radikala.

Ipak, ono što jaja čini “kontroverznim” izborom je žumance. Ono izaziva najviše dilema jer veliko jaje u sebi sadrži 186 miligrama holesterola, dok je preporučeni dnevni unos manje od 300 miligrama.

Stručnjaci upozoravaju na povezanost holesterola sa srčanim bolestima.

Osim “ozloglašenog” holesterola, žumance sadrži puno hranjivih tvari. Iako se više bjelančevina nalazi u bjelancu, u žumancu možemo pronaći zdrave hranjive tvari kao što su željezo, vitamini topivi u mastima, esencijalne masne kiseline i antioksidanti.

Neka istraživanja pokazuju da holesterol iz hrane nije toliko štetan jer se razgrađuje u crijevima.

Dokazano je i da jedno jaje na dan ne povećava opasnost od srčanih oboljenja.

Posljednja studija objavljena u Heart magazinu pokazuje upravo suprotne rezultate od onoga što smo mislili: jedno jaje na dan može smanjiti opasnost od srčanih oboljenja za čak 11% te stopu smrtnosti od istih za čak 18% u razdoblju od 9 godina konzumiranja jaja.

Jaja su bogata vitaminom E, selenom, luteinom i folatima koji pozitivno utječu na rad mozga i čula (pogotovo vida) te pomažu u saniranju upala i povreda. Iako sadrže svega 6 grama proteina, riječ je o izvoru najkvalitetnijih i potpuno kompletnih proteina tako da ako trenirate, ona su neophodna za vaše mišiće i željene rezultate. Uz to, sadrže kolin koji je osnovna sastavnica svih ćelija, podižu nivo energije i poboljšavaju kvalitetu kostiju.

Današnja istraživanja nalažu da su 3 jaja dnevno i dalje zdrava za vas, ali najbolje je da se savjetujete sa svojim doktorom ili nutricionistom koji će pregledom vašeg zdravstvenog kartona znati pronaći adekvatnu mjeru baš za vas!

Facebook komentari