Koliko je zdravo jesti šećer?

Istraživanja u posljednjih tridesetak godina pokazala su da velika potrošnja dodanog šećera, a posebno zaslađenih napitaka, značajno doprinosi razvoju pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. 

Prirodni šećeri se nalaze u namirnicama kao što su mlijeko (laktoza) ili voće (fruktoza). Svaki proizvod koji sadrži mlijeko (jogurt, mlijeko i vrhnje) ili voće (svježe, sušeno i smrznuto) sadrži prirodni šećer.

Dodani šećeri uključuju sve šećere ili kalorične zaslađivače koji se dodaju hrani ili pićima tokom proizvodnje, prerade ili pripreme (kao što je stavljanje šećera u kafu ili dodavanje šećera u žitarice). Vodeći izvori dodanih šećera u prehrani su napici zaslađeni šećerom, deserti i slatke grickalice. Dodani šećeri uključuju bijeli, smeđi šećer i med, kao i druge kalorične, hemijski proizvedene zaslađivače (kao što je kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze).

Stručnjaci preporučuju ženama da ograniče unos šećera na najviše šest kašičica dnevno (24 grama), a muškarcima na najviše devet kašičica dnevno (36 grama).


Savjeti za smanjenje dodanog šećera:

– Pročitajte nutritivne činjenice na etiketi hrane. Obavezno pregledajte broj grama po porciji kako biste utvrdili koliko dodanog šećera unosite. Jedan gram šećera nosi oko 4 kalorije (kCal).

– Pregledajte listu sastojaka na prehrambenom proizvodu. Postoji najmanje 55 naziva za šećer navedenih na etiketama hrane. Mogu se navesti kao med, saharoza, dekstroza, maltoza, sirup od trske, melasa, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, sirup od rogača, kruta tvar kukuruznog sirupa, dehidrirani šećer od trske, voćni sok…

– Ako baš volite slatko, vodite računa o tome koliko slatkiša ili namirnica sa većim količinama dodanog šećera konzumirate u danu ili sedmici.

– Ako ipak pijete napitke zaslađene šećerom, možete početi tako što ćete smanjiti količinu pića. Druga strategija je da se ove vrste napitaka zamijene aromatiziranom gaziranom vodom (soda, selzer) ili vodom sa limetom ili kapljicom voćnog soka. Šećer možete zamijeniti vještačkim zaslađivačima bez kalorija.

Facebook komentari