Koliko kalorija je potrebno odraslim osobama

Mnogi faktori utječu na to koliko kalorija treba odraslim osobama. Neki faktori se ne mogu promijeniti, kao što su godine i visina. S druge strane, nivo aktivnosti primjer je nečega što utječe na kalorije koje možete kontrolisati.

Većina ljudi ne treba svakodnevno brojati kalorije. Najbolji način da se osigura da ih unosite dovoljno, ali ne i previše,  je sklad sa tijelom. Svi imamo individualnu glad i sitost.

Slabost, drhtanje i razdražljivost su znakovi gladi za mnoge osobe. Možete polako jesti pola svog obroka, a zatim napraviti pauzu. Dajte svom tijelu priliku da počne probavljati hranu i razmisli o tome koliko je gladno ili sito.

Kalorije koje su potrebne za odraslu ženu variraju od 1.600 do 2.400 dnevno. Za muškarce je od 2.000 do 3.000 kalorija dnevno. Ciljajte na niski unos kalorija ako imate niske nivoe aktivnosti.

Ako ste više nego umjereno aktivni, visoki unos kalorija reflektira potrebe. Međutim, kako starimo, naše kalorije treba smanjiti. U trudnoći i dojenju se treba povećati unos kalorija.

Tijelo konzumira hranu za obavljanje različitih funkcija, kao što su stvaranje topline, disanje, transport krvi kroz ćeije, za odmor, rad i sport. Ako osoba konzumira više nego što troši, dio kalorija pohranjuje se u obliku masnoće, a osoba postaje deblja.

Facebook komentari