Koliko se trebamo oslanjati na glikemijski indeks

Glikemijski indeks predstavlja iznos ugljikohidrata na skali od 0 do 100. Ova skala pokazuje kako oni utječu na nivo šećera kada ih unesemo u organizam. Računa se prema unosu određene količine hrane kod zdravih osoba i njihov utjecaj na šećer u krvi tokom dva sata poslije unosa.

Hrana koja ima niske nivoe glikemijskog indeksa (ispod 55), sporije se probavlja, stoga podižu šećer u krvi mnogo sporije. Jabuke, mrkva, orasi, ali i pasta i smeđa riža se smatraju hranom niskog glikemijskog indeksa. Hrana koja ima veće nivoe glikemijskog indeksa (preko 55) se brzo probavlja i podiže šećer u krvi brže (bijeli hljeb, slatkiši, kao i žitarice).

Ideja kontrole ishrane, uz praćenje glikemijskog indeksa, temelji se na biranju hrane koja ima niske nivoe glikemijskog indeksa kojom izbjegavamo preveliko podizanje šećera i inzulina u krvi, što pomaže u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2. Međutim, istina je da glikemijski indeks i nije tako savršen sistem kao što se čini.

Za početak, šećer u krvi odgovara različito na hranu bogatu ugljikohidratima, pod različitim okolnostima (temperatura, količina prerade i zrelost).

Glikemijski indeks može biti od pomoći ako pokušavamo da kontrolišemo šećer u krvi, međutim samo zato što je jedna namirnica niskog glikemijskog indeksa, ne znači da istovremeno osigurava adekvatnu kontrolu zdrave ishrane.

Facebook komentari