Koliko trbušnjaka je dovoljno da bi vidjeli rezultate?

Ako se budete pridržavali vježbanja i pravilne prehrane, rezultati će se doći već nakon nekoliko sedmica.

Čak i ako ne težite pločicama na trbuhu, svako od vas je sigurno radio razne vježbe za stomak. Jedna od najpopularnijih su zasigurno trbušnjaci.

Za lijep i ravan stomak treba se itekako namučiti i sami trbušnjaci neće biti dovoljni. Uz kardio, trening snage i prehranu bogatu proteinima i povrćem, rezultati zasigurno neće izostati. Ugljikohidrate smjestite u obroke oko treninga, tada su vam najpotrebniji.

Koliko trbušnjaka je dovoljno

Kada govorimo o trbušnjacima, postavlja se pitanje koliko je zapravo trbušnjaka dnevno potrebno uraditi da bi se vidjeli rezultati.

Mnogi stručnjaci kažu da je magična brojka 30 do 50 trbušnjaka dnevno. Ako vam je to previše možete ih raditi tri put sedmično i to 3 serije po 25 do 50 trbušnjaka (ovisno u kakvoj ste formi). Uz trbušnjaka se preporučuje plank od 30 sekundi, kao i bočni plank.

Ako se budete pridržavali vježbanja i pravilne prehrane, rezultati će se doći već nakon tri do četiri sedmice.

Ništa bez čučnjeva

Vježba koja odlično oblikuje noge i stražnjicu te aktivira puno veći broj mišićnih skupina su zasigurno čučnjevi. Poprilično su jednostavni za izvođenje i donose odlične rezultate.

Stanite uspravno u raskoračni stav u širini bokova, stopala trebaju biti ravna, blago raširena prema van, a ruke ispružene, paralelno s tlom. Polako se spuštajte prema dolje u sjedeću poziciju pritom vodeći računa da koljena ostaju u istom položaju, odnosno da ne idu naprijed već da se samo lagano savijaju. Stopala cijelo vrijeme trebaju biti na tlu i ne smijete se podizati na prste već trebate imati osjećaj da je opterećenje na petama. Spuštajte se prema dolje u gotovo sjedeću poziciju, malo zadržite u tom položaju i polako vratite prema gore i napnite stražnjicu.

Za početnike je najbolje da rade 3 serije po 8 čučnjeva tri put sedmično. Kada vidite da vam postaje lagano pojačate brojku na 10 čučnjeva. Nakon dvije sedmica probajte najmanje tri put sedmično napraviti 5 serija po 10 trbušnjaka, odnosno 150 čučnjeva sedmično.

Ne čini se toliko puno, zar ne? Rezultati bi se trebali vidjeti za četiri do šest sedmica.

Facebook komentari