Konjuktivitis kod djece

Autor: Dr Emina Huseinagić, specijalista pedijatrije

Upala konjuktivne membrane (konjuktivitis), koja prekriva oko i unutrašnju stranu očnog kapka, česta je očna bolest kod djece. U kliničkoj slici nalazimo znakove upale, a to su rubor – crvenilo, tumor – otok konjuktive i dolor – bol koja se manifestira kao bockanje, grebanje, osjećaj stranog tijela.  Kapci se teško otvaraju, prisutna je osjetljivost na svjetlost, konjuktiva je upaljena i stvara više ekskreta (tečnosti). Izlučevina može biti serozna, gnojna ili sluzava, koja uveliko onemogućuje vid. Tokom noći rubovi kapaka se sljepljuju.  Uzroci upale mogu biti različiti: bakterije, virusi ili različiti alergeni. Bakterijski konjuktivitis česta je upala kod djece i vrlo je zarazna. U kliničkoj slici dominiraju crveno oko i mutan, gnojni iscjedak. Djeca se obično žale na slijepljene kapke nakon buđenja, osjetljiva su na svjetlost, imaju osjećaj nelagode, ali obično nema boli. Infektivni konjuktivitis nastaje često kontaktom (rukama, prstima, peškirom, insektima) ili upalom iz okoline oka, drugi vanjski faktori mogu uzrokovati konjuktivitis (toplota, UV zrake itd.).

Kako liječiti konjuktivitis?

Rezultati provedenih studija su pokazali da antibiotska terapija može skratiti trajanje simptoma i reducirati njegovo širenje. Međutim, korištenje dugotrajne terapije antibioticima širokog spektra kod konjuktivitisa koji je prolaznog karaktera može potaći razvoj bakterijske rezistencije. U svakom slučaju, potrebna je konsultacija s ljekarima.

Kod virusnog konjuktivitisa klinička slika se manifestira u vidu crvenila oka, suzenja, obilne sekrecije (curenje iz oka), obično je sekret bistar ili vodenast, boli i često je benignog toka. Liječi se antiviralnim otopinama, antihistaminskim kapima ili dekongestivima.

Kod bakterijskog i virusnog konjuktivitisa upotreba kortikosteroida je kontraindicirana.

Kod alergijskog konjuktivitisa u kliničkoj slici dominiraju bilateralni (obostrani) konjuktivalni edem (otok), svrab, suzenje oka. Često se dijete žali na svrab oka, osjećaj stranog tijela u oku te je oko izrazito crveno.

Po mogućnosti, treba eliminirati vanjski agens iz okruženja koji izaziva alergijsku reakciju. Blagi simptomi mogu se liječiti vještačkim suzama bez konzervansa. Ako simptomi i dalje traju, dolazi u obzir topikalna ili sistemska antialergijska terapija. Istovremeno liječiti i druga atopijska stanja, koja često postoje kod ovakvih pacijenata. U terapiji alergijskog konjuktivitisa, osim gore navedenog, u obzir dolaze i kortikosteroidi.

ČESTA PITANJA RODITELJA

Da li je konjuktivitis zarazan?

Svi infektivni konjuktivitisi su zarazni, ali u različitom stepenu. Najzarazniji je virusni ili epidemijski keratokonjuktivitis. Pažljivo rukovanje sekretom, peškirima, posteljinom i obavezno pranje ruku uveliko će smanjiti njegovo širenje.

Da li se „crveno oko“ treba liječiti empirijskom antibiotskom terapijom?

Empirijsku antibiotsku terapiju treba koristiti u slučaju bakterijskog konjuktivitisa, dok u slučaju virusne ili alergijske etiologije (uzroka) nema nikakve koristi.

Koliko dugo je dijete (pacijent) zarazno i kada se može vratiti u školu?

Mikroorganizam se može izolirati i do dvije sedmice od pojave prvih simptoma, što ukazuje na to da  pacijent sve to vrijeme može biti zarazan. Praktično bi djecu trebalo udaljiti s nastave najmanje dok ne prođu 24 sata od uvođenja antibiotske terapije ako je ona indicirana, a idealno bi bilo sve dok sekrecija iz oka ne prestane i tegobe ne budu minimalne.

Facebook komentari