Kontrola količine vitamina prije zimskog perioda

Autor: Dr. Elvisa Smajić, specijalista porodične medicine

Niske temperature polako najavljuju dolazak zime. U zimskim mjesecima povećan je unos hrane sa smanjenim udjelom vitamina i minerala neophodnih našem organizmu, što ima negativne posljedice na imunitet i cjelokupno zdravlje. Zima je godišnje doba u kojem trebamo posebnu pažnju posvetiti načinu na koji se hranimo da bismo održali dobro zdravlje. S prvim znakovima hladnijeg vremena mnogi od nas posežu za vitaminom C. Međutim, u jesenjim i zimskim mjesecima Vašem tijelu je potrebno još mnogo toga. 

Kako pomažu organizmu

Možda ste razmišljali o multivitaminskom dodatku, ali da li ste se zapitali kako svi ti minerali i vitamini zapravo pomažu našem organizmu? Svaki od njih igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema, povećanju nivoa energije, poboljšanju Vašeg tena i vraćanju vitalnosti. Nedostatak vitamina može uzrokovati umor, slabost, nedostatak energije, ali i neka teža stanja, opasna za naše zdravlje. U zimskim mjesecima situacija je manje povoljna jer nam voće i povrće nisu uvijek nadohvat ruke. Naši obroci su često siromašni vrijednim nutrijentima. Smanjenje količine vitamina izaziva poremećaje u organizmu koji se zovu hipovitaminoze.

Vitamini su postali sinonim zdravog načina života. O njima svakodnevno slušamo u medijima, kod ljekara i u neobaveznim razgovorima uz kafu. Vitamini su jedinjenja koja imaju brojne uloge u našem tijelu. Bez njih biohemijski procesi ne bi bili mogući. Oni nam pomažu da vidimo, da se krećemo, da budemo otporni na bolesti i učestvuju kao neizostavni reagensi u bezbrojnim reakcijama unutar organizma. Bez njih nema života! 

Dijele se na vitamine rastvorive u vodi i na vitamine rastvorive u mastima. Vitamini B kompleksa i vitamin C rastvorivi su u vodi, a vitamini A, D, E i K su rastvorivi u mastima. Vitamini rastvorivi u mastima najbolje se apsorbiraju u organizmu ako se unose zajedno s nekom hranom koja sadrži određenu količinu masti, što znači da ih treba uzimati u toku ili neposredno poslije obroka.  

Vitamin B

Najefikasniji minerali i vitamini koji će Vam dati potrebnu snagu jesu magnezij i vitamini B kompleksa. Vitamini B grupe (npr. Polibevit® tablete) doprinose povećanju energije i boljem raspoloženju. Dovode do poboljšanja sna, pa su korisni ako patite od  nesanice. U slučaju manjka vitamina B, može se desiti da u popodnevnim satima jedva možemo ostati budni, nemamo dovoljno snage ni za dnevne aktivnosti, osjećamo čudne senzacije u tijelu, zaboravni smo, imamo često vrtoglavice, koža izgleda blijedo, jezik je gladak i crven, često plačemo ili imamo problema sa zamagljenim vidom, očima preosjetljivim na svjetlost, javljanjem sjenki pri gledanju i otežanim vidom. S obzirom na to da ih organizam ne proizvodi samostalno, moraju se unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Doziranje vitamina B: 1-2 tablete 2-3 puta dnevno.

Vitamin C 

Suprotno popularnom uvjerenju, vitamin C ne sprečava prehladu i gripu, ali može smanjiti dužinu trajanja prehlade i težinu simptoma. Vitamin C djeluje kao antioksidans. To znači da štiti organizam od bolesti, uključujući bolesti srca i rak. Od vitalnog je značaja za proizvodnju kolagena, koji je neophodan za izgradnju tkiva i kostiju. Najčešće se uzima u obliku pastila ili tableta, tableta za žvakanje ili šumećih tableta ili praška koji se otopi u vodi. Maksimalna doza je 2.000 mg dnevno, ali djelotvornost doza iznad 1.000 mg dnevno dosta upitna.

Vitamin D

Vitamin D (npr. D3 Spray® i D3 Spray KID®) je vitamin topiv u mastima koji se u našem organizmu proizvodi pomoću ultravioletnog (sunčevog) zračenja. U zimskom periodu, zbog manje produkcije vitamina D u organizmu, potrebno je unositi dodatne količine vitamina D putem hrane ili dodatka prehrani. Gornja granica za unos vitamina D je 4.000 i.j. dnevno. Za vitamin D je poznato da učestvuje u metabolizmu kostiju, odnosno da je važan za održavanje zdravlja kostiju i zuba, budući da je neophodan za adekvatnu apsorpciju i iskorištavanje kalcija i fosfora. Također, važan je za održavanje normalne funkcije mišića i imunog sistema, kardiovaskularnog sistema te proizvodnju inzulina. Vitamin D ima i antikancerogeno djelovanje. Na osnovu istraživanja, ustanovljeno je da pacijenti koji imaju više koncentracije vitamina D imaju i bolju prognozu.

Simptomi nedostatka vitamina D su: umor, bolovi u leđima, bol u mišićima, sporo zarastanje rana, depresija, česte infekcije i gubitak kose. Dugoročni nedostatak vitamina D može uzrokovati: šećernu bolest, autoimune bolesti, povišen krvni pritisak, osteoporozu i hronični umor. Ukoliko se ustanovi deficit vitamina D, neophodno je njegovo korištenje u dodacima prehrani. Suplementacija visokim dozama vitamina D savjetuje se samo kod utvrđenog deficita ovog vitamina u organizmu. Potrebno je odgovarajuće doziranje, kontrolirano od ljekara. Vitamin D ne smijemo unositi u suvišku jer bi u tom slučaju ispoljio toksične efekte.  

Primjena vitamina D u formi oralnog spreja je najsigurniji i najpouzdaniji način. Doziranje vitamina D u vidu spreja: kod djece od 0 do 1 godine primjenjuju se dva raspršivanja dnevno (jedno raspršivanje D3 Spray KID® sadrži 200 i.j.), a kod djece od 1 do 14 godina tri raspršivanja dnevno. Adolescenti i odrasli od 18 do 70 godina jedno do dva raspršivanja dnevno (jedno raspršivanje D3 Spray® sadrži 400 i.j.), a stariji od 70 godina dva raspršivanja dnevno.

Željezo

Željezo je od suštinskog značaja za formiranje crvenih krvnih zrnaca koja raznose kisik po tijelu. Dovoljan unos željeza je neophodan jer željezo doprinosi normalnoj kognitivnoj (spoznajnoj) i drugim intelektualnim funkcijama, normalnom energetskom metabolizmu (oslobađanju energije unesene hranom), normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina, normalnom transportu kisika u organizmu, normalnoj funkciji imunog sistema, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija. Nedostatak željeza dovodi do malokrvnosti – kada krv nije u mogućnosti transportirati dovoljno kisika do tkiva – što uzrokuje letargiju i bezvoljnost. Prekomjerne količine željeza, s druge strane, mogu oštetiti organe. Preparati željeza se često lošije podnose, jer ostavljaju metalan okus u ustima, izazivaju opstipaciju ili želučane tegobe, te se sve češće preporučuju preparati s obloženim (tzv. mikroinkapsuliranim) željezom koje se nalazi preparatima FeRAL DAILY® i FeRAL KID®, jer imaju bolju podnošljivost i iskoristivost.

Zima je novo godišnje doba, pa je novo doba i za naše tijelo. Dani su kraći, sunca je manje, organizam je usporeniji i tromiji, a to sve negativno utječe na metabolizam, raspoloženje i prehrambene navike. U zimskom periodu je naročito važan dodatni unos vitamina zato jer je to period povećanog unosa hrane sa smanjenim udjelom vitamina i minerala neophodnih našem organizmu, što ima negativne posljedice na imunitet i cjelokupno zdravlje. Jačanje imuniteta, zdrava koža i kosa, bolje raspoloženje, samo su neki od rezultata koje želimo postići unosom dovoljnih količina vitamina i minerala.

Facebook komentari