Kontrolisanje progresije lupusa i njegovo liječenje

Lupus je hronična autoimuna bolest, kod koje vlastiti imuni sistem počinje napadati vlastito vezivno tkivo. Kao i svako drugo oboljenje autoimune prirode i lupus je karakterističan po nepredvidivoj fazi remisije i pogoršanja koje se razlikuju intenzitetom i trajanjem. Bolest nema tipični tok i može biti u rasponu od blage nelagode do onesposobljavanja organizma za normalno funkcionisanje. Većina oboljelih su žene, u dobi između 20 i 35 godina.

Zbog svoje nepredvidive prirode, lupus je teško kontrolisati. Međutim, s pomnim posmatranjem i odgovarajućim liječenjem osobama koje boluju od lupusa se može pomoći većini slučajeva.

Liječenje lupusa zavisi od simptoma i njihove težine. Liječenje može pomoći pri olakšavanju simptoma, smanjenju upale, i oštećenju multiplih organa.
– Kod blažih slučajeva, nesteroidni antiupalni lijekovi (NSPL) kao što je acetilsalicilna kiselina, mogu se koristiti za ublažavanje bolova u zglobovima.
– Trajan osip i jača bol u zglobovima mogu reagovati na antimalarijske lijekove.
– Kratko korištenje kortikosteroida smanjuje upale i temperaturu i preporučuje se kod uznapredovale bolesti.

– Imunosupresori također smanjuju upalu, potiskujući aktivnost imunog sistema.
Antidepresivi i blaga sredstva na biljnoj bazi protiv depresije mogu pomoći kod problema spavanja koji često prate ovu bolest.
Ciklofosfamidi koji slabe imunitet, mogu se koristiti za jake slučajeve lupusa koji uključuju oštećenja bubrega.

Ljudi oboljeli od lupusa često su alergični na hranu, što može otežati njihove simptome. Promjene u ishrani, stoga, mogu smanjiti upalu i bolove. Preporučuje se unos ribe koja je bogata omega 3 masnim kiselinama (skuša, srdela i losos), zbog antiupalnog svojstva. Dodatne količine suplemenata, kao što su vitamin B5, C, E, selen i beta karoten, također mogu koristiti osobama koje imaju lupus.

Facebook komentari