Konzumiranje vlakana pomaže u slučaju povreda

Konzumiranje hrane bogate vlaknima za vrijeme oporavka nakon povreda može biti efikasna strategija za ograničavanje pretjeranog nakupljanja neželjenih tjelesnih masnoća.

Oporavak nakon povrede često uključuje imobilizaciju ili ograničenu upotrebu povrijeđenog dijela tijela. Da biste spriječili nakupljanje neželjene tjelesne masti tokom mirovanja, važno je da jedete manje nego inače.

Jedan od načina da smanjite unos kalorija jeste konzumiranje hrane bogate vlaknima. Ovo će vam, uz konzumiranje hrane bogate proteinima, pomoći da jedete manje – bez osjećaja gladi. To je zato što hrana bogata vlaknima (poput voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica) pruža duži osjećaj sitosti nakon jela.

Kao bonus, hrana bogata vlaknima je bogata i drugim hranjivim tvarima neophodnim za brži oporavak, uključujući vitamin C, magnezij i cink.

Imajte na umu da pretjerano ograničavanje kalorija ili proteina može usporiti zacjeljivanje rana i pospješiti gubitak mišića, što onda negativno utiče na oporavak. Pojedinci koji su pokušavali smanjiti tjelesnu težinu/masnoću prije povrede trebali bi se usredotočiti na održavanje tjelesne težine do potpunog oporavka, pa tek onda nastaviti sa naporima za smanjenje tjelesne težine.

Facebook komentari