Korištenje eteričnih ulja tokom trudnoće

Kada prolazite kroz trudnoću, postoji mnogo stvari koje ne smijete koristiti ili morate izbjegavati radi zdravlja bebe. Postoje dokazi da neka eterična ulja mogu pružiti terapeutske koristi koje mogu smanjiti uobičajene trudničke bolesti, kao i umirivanje anksioznosti.

Kada se koriste pravilno, određena eterična ulja mogu omogućiti ključne prednosti kao što su :

– Umanjivanje mučnine i uznemirenog želuca

– Umiriti bolne mišiće

– Pomoći pri smanjenju iritacija i naticanja povezanog s hemoroidima

– Poboljšava san

– Unaprijeđuje elastičnost kože

– Smanjuje pojavu strija na koži

– Pomaže pri smanjivanju anksioznosti tokom porođaja.

Uobičajena je zabrinutost da esencijalna (eterična) ulja mogu prerasti u toksične spojeve kad se upiju kroz majčin krvotok. Međutim, stručnjaci su utvrdili da to nije problem kada se koriste u pravim dozama. Ključ je u kontrolisanju preporučenih iznosa i poštovati sve predložene upute.

– Prvo, izbjegavajte korištenje esencijalnih ulja tokom prvog tromjesečja. Prvo tromjesečje je najkritičnije razdoblje tokom trudnoće, a svaki rizik da se fetus izloži toksičnoj tvari treba izbjegavati pod svaku cijenu. Ali u drugom ili trećem tromjesečju, imajte na umu ograničenja kada koristite odobrena eterična ulja.

– Čak i ako niste trudni, esencijalna ulja nisu namijenjena oralnoj upotrebi. Mnoga eterična ulja mogu predstavljati opasnost od toksičnosti kad se progutaju – za majku i potencijalno bebu.

– Generalno gledano, većina medicinskih stručnjaka slaže se da je aromaterapija sigurnija opcija za trudnice. To jednostavno znači da biste trebali koristiti svoja eterična ulja u difuzeru umjesto da se koriste na koži.

– Bez obzira da li ste trudni ili ne, ako odlučite koristiti ulja, trebat će vam ono što je poznato kao bazno (nosivo) ulje da to učinite sigurno. Bazna ulja služe kao razrijeđivači eteričnih ulja, da bi se smanjila brzina ulaska eteričnih ulja na kožu. To je zato što su eterična ulja vrlo koncentrisana i mogu iritirati kožu kada se primjenjuju izravno, a da se ne razrijeđuju. Najčešći nosači ulja uključuju jojobu, kokosovo, slatki badem i ulje marelice.

– Eterična ulja mogu biti dobra opcija za smanjenje nekih uobičajenih simptoma trudnoće, poput mučnine, bez potrebe za lijekovima. I oni su također odličan način prirodnog smanjenja anksioznosti tokom rada kada se koriste kao dio strategije aromaterapije. Uvijek trebate koristiti ulja u skladu s preporučenim količinama i raditi s certificiranim aromaterapeutom ili doktorom prije nego počnete sa eteričnim terapijskim režimom na bazi ulja kad ste trudni.

Facebook komentari