Koristi beta karotena u ishrani

Osim što služi kao izvor vitamina A, beta karoten funkcioniše kao antioksidant. Antioksidanti su spojevi koji neutraliziraju nestabilne molekule zvane slobodni radikali. Kada se poveća nivo slobodnih radikala u tijelu, oni uzrokuju neravnotežu, što dovodi do oštećenja stanica i tkiva, poznatih kao oksidativni stres.

Oksidativni stres predstavlja opasnost za razvoj određenih hroničnih bolesti. Antioksidanti poput beta karotena pomažu u smanjenju ili spriječavanju oksidativnog stresa u tijelu.

Beta karoten može poboljšati kognitivnu funkciju, zbog njegovog svojstva antioksidanta. Dokazi upućuju da konzumiranje voća i povrća, uključujući bogatog sa beta karotenom, može smanjiti rizik od kognitivnog pada i stanja poput demencije.

Vitamin A, koji tijelo stvara iz beta karotena, pomaže plućima da rade ispravno. Osim toga, ljudi koji jedu hranu koja sadrži beta karoten mogu imati manji rizik za određene vrste raka, uključujući rak pluća.

Ishrana bogata karotenoidima kao što je beta karoten može pomoći u poboljšanju zdravlja očiju i zaštiti od bolesti koje utječu na oči. Visoki nivoi beta karotena mogu smanjiti rizik od razvijanja naprednih abnormalnosti povezanih sa starošću do 35 posto.

Beta karoten je koncentrisan u voću i povrću sa crvenom, narandžastom ili žutom bojom. Dodavanje maslinovog ulja može također povećati dostupnost karotenoida. Beta karoten je spoj topljiv u masti, što je razlog zašto jedenje ove hranjive tvari sa mastima poboljšava upijanje.

Facebook komentari