Koristi intervalnog treninga

Intervalni trening uključuje kratke periode intenzivnog vježbanja sa niskim intenzitetom korištenja. Zanimljivo je da je to možda najdjelotvorniji način za vježbanje. Obično se vježba intervalnog treninga kreće od 10 do 30 minuta. Unatoč tome koliko je kratka vježba, ona može proizvesti zdravstvene koristi slične težinskom treningu.

Stvarna aktivnost koja se izvodi varira, ali može uključiti biciklizam, skakanje ili druge vježbe tjelesne mase. Određeni iznos vremena koje primjenjujete i ostavljate za oporavak ovisi o aktivnosti koju odaberete i koliko intenzivno vježbate. Bez obzira na to kako se provodi, intervali jačeg intenziteta bi trebali uključiti kratka razdoblja intenzivnog vježbanja koja ubrzavaju otkucaje srca. Ne samo da intervalni trening pruža prednosti u pogledu dužeg trajanja u mnogo kraćem vremenskom razdoblju, nego i pruža jedinstvene zdravstvene prednosti.

Kalorije se brzo sagorijevaju uz intervalni trening. Intervalni trening dozvoljava da sagorijevate istu količinu kalorija, ali provodite manje vremena vježbajući.

Jedan od načina na koji vam ovaj oblik vježbanja pomaže da sagorite kalorije zapravo dolazi nakon što završite vježbanje. Nekoliko studija pokazalo je impresivnu sposobnost ovakvog treninga kod povećanja metabolizma. Neki istraživači su ustanovili da intervalni trening povećava  metabolizam nakon vježbanja više od osposobljavanja težine. U istom istraživanju, intervalni trening je promijenio metabolizam tijela na korištenje masti za energiju, a ne ugljikohidrate. Jedna druga studija pokazala je da je samo dvije minute intervalnog treninga u formi sprinta povećava  metabolizam preko 24 sata koliko i 30 minuta trčanja.

Facebook komentari