Koristi peptida za kožu

Peptidi (polipeptidi), prirodno se pojavljuju u koži, ali su uključeni i u mnoge proizvode za njegu kože. Ove aminokiseline prave određene proteine potrebne za kožu. Tačnije, kolagen se sastoji od tri polipeptidna lanca, tako da dodavanje peptida može potaknuti kožu da napravi kolagen. Više kolagena može dovesti do čvršće i mlađe kože. Tijelo pravi kolagen prirodno, ali vremenom, izvor proizvodnje se smanjuje, što uzrokuje naboranu kožu.

Molekula kolagena je  prevelika da bi se upila kroz kožu, što je razlog zašto toliko ljudi bira jesti hranu bogatu kolagenom ili suplemente. Peptidi se mogu upijati u kožu. Uključivanje peptida u rutinu njege kože ima mnoge koristi.

Koža sa zaštitnom barijerom je linija odbrane tijela protiv bakterija, UV zraka, zagađenosti i drugih toksina. Barijera za kožu može se oštetiti zbog izlaganja duhanu i toksinima, ili čak lošeg sna. Peptidi pomažu izgraditi jaču barijeru.

Osim kolagena, peptidi također čine vlakna elastina (vrsta proteina). Od ovih vlakana koža izgleda čvršća i zategnutija. Peptidi mogu olakšati upalu i zacijeliti oštećenu kožu.

Neki peptidi čak imaju antimikrobiotske izvore, što znači da mogu uništiti bakterije koje uzrokuju akne.

Peptidi mogu prodrijeti u vanjski sloj kože, tako da umjesto da sjede na vrhu kože, prodiru u dublje dijelove, što ih čini djelotvornijim. Možemo reći da su „glasnici“ drugih ćelija – šalju signale i govore ćelijama da proizvode kolagen i elastin.

Facebook komentari