Koristi prsluka sa tegovima kod trčanja i treninga

Prsluci sa tegovima postali su jako popularni kao alat za trening otpora. Trčanje sa ovim prslucima koristi se u nekim oblicima vojne obuke, stoga se još i naziva vojni stil treninga.

Trčanje sa prslukom sa tegovima može poboljšati držanje tijela tokom trčanja. Kada trčite bez prsluka, na koji ste prije toga navikli, tijelo i dalje pokušava da izvlači jačinu koja nam je potrebna za trčanje kao i sa dodatnom težinom.

Ova metoda treninga ima niz koristi za naš organizam:
Kardiovaskularne koristi – Tokom ove vrste treninga srce radi jače da bi pumpalo potrebne količine krvi. Jedna studija je pokazala značajno povećanje u intenzitetu vježbanja i efikasnosti srca i pluća kada su ispitanici trčali sa prslucima.

Korist za mišiće i kosti – Trčanje sa tegovima može povećati gustoću kostiju. Redovna vježba sa prslucima može prevenirati gubitak kostiju kuka. Vježbe sa tegovima generalno su poznate kao najbolji oblik za prevenciju osteoporoze.

Poboljšanje ravnoteže – Studije su pokazale da redovni trening sa prslucima smanjuje rizik kod padova i ozljeda koje se dešavaju u takvim situacijama.

Trčanje i trening koji uključuje prsluk sa tegovima može učiniti vježbanje efikasnijim.

Facebook komentari