Koristi sklekova sa nagibom

Sklekovi sa nagibom su vrsta osnovnog skleka. Radimo ga sa nogama na povišenoj površini, gdje naginjemo svoje tijelo prema dole. Kada radite sklekove u ovom položaju, radite više sa svojim gornjim dijelovima grudnih mišića i ramena.

Trebat će vam podignuta površina poput klupe, kutije ili stolice. Što je viša površina, to će biti teže odraditi sklek. Ako ste novi sa ovom vrstom skleka, počnite sa niskom površinom. Možete povećati visinu vremenom. Kleknite sa leđima okrenutim prema klupi. Stavite ruke na pod, ramena preko lakta na 45 stepeni. Stavite noge na klupu. Savijte laktove i spustite grudi na pod i držite leđa i vrat ravno. Gurnite se prema podu i vratite na početni položaj, proširujući laktove. Prestanite vježbati ako osjećate bol u laktovima ili ramenima.

Kao i sve vježbe, sklekovi sa nagibom zahtjevaju ispravnu formu kako bi funkcionalno obnavljali mišiće. Odgovarajuća tehnika pomaže da izbjegnete bol i povredu. Držite leđa ravno kroz cijelu vježbu. Laktove uvijek držite pod uglom od 45 stepeni.

Najveća korist od skleka sa nagibom je izgradnja gornjih grudnih mišića. Ovi pokreti rade na gornjim mišićima i mišićima ramena. Kad se ove vježbe rade redovno, pomažu da povećamo snagu gornjeg dijela tijela. Snažno gornje tijelo od ključne je važnosti za svakodnevnu aktivnost kao što je dizanje namirnica i težih predmeta.

Facebook komentari