Koristi terapije kuhanja

S obzirom da zbog pandemije trenutno većina osoba provodi vrijeme kući, mogli biste nesvjesno doživjeti terapeutske efekte kuhanja. Aktivnost pruža olakšanje od stresa, anksioznosti i depresije. Ponekad je kuhanje čak uključeno u programe liječenja, a pojedinci su se poticali da sami kuhaju kako bi se usredotočili na nešto pozitivno.

Kuhanje pomaže ljudima da razviju novi hobi koji je istovremeno stimulirajući i zabavan, te širi vještine.Kad već kuhate, bolje je koristiti sastojke koji su dobri za zdravlje mozga. Aminokiseline, omega-3 masne kiseline, vitamin B, cink i magnezij su neki od esencijalnih nutrijenata koji mogu nahraniti um.Jedenje antiupalne hrane kao što su bobice, riba, orašasti plodovi i sjemenke mogu zaštititi mozak od kognitivnog pada i demencije. Kao bonus, ova hrana donosi manji oksidativni stres, nižu upalu, poboljšava šećer u krvi i slabije izglede za razvoj metaboličkog sindroma. Zbog toga je kuhanje odlična strategija za poboljšanje zdravlja.

Kuhanje zajedno sa članovima porodice može pomoći kod poboljšanja komunikacije. Kuhanje uključuje prisustvo u trenutku, rezanje komada, mirisanje hrane i posmatranje boje kuhanih sastojaka. Na taj način ne razmišljate o prošlosti, ali ni ono šta vas čeka u budućnosti. Kuhanje zahtjeva dosta fizičke aktivnosti za rezanje, miješanje i dodavanje sastojaka. Iako se ne može porediti sa treningom, definitivno pomaže da se izvučete iz pasivnog načina života, dok također donosite zdrave odluke o hrani.

Terapija kuhanja pruža i mentalnu stimulaciju za starije osobe, osobe sa invaliditetom i mentalno potištene osobe jer im svima daje osjećaj samostalnosti.

Facebook komentari