Koža i primjena lizozima u dermatologiji

Autor: Mr. ph. Marko Andrić

Koža kao organ je od vitalnog značaja za naše cijelokupno zdravlje i dobrobit. Osim što djeluje kao prva linija obrane tijela od mikroorganizama, zdrava koža održava ravnotežu tekućina i pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Vrlo je osjetljiva i kako prepoznaje najmekši dodir, tako i mehaničke povrede i bol. Budući da je naš najvidljiviji organ i čini šestinu naše tjelesne težine, stanje kože ima značajan uticaj na naše zdravlje a u konačnici i na samopouzdanje. Upravo iz tog razloga zdrava koža je naša zaštitna barijera između vanjskog svijeta i unutrašnjosti tijela te je ona naša najbolja i prva obrana protiv: hladnoće, topline, gubitka vode i zračenja zatim različitih mikroorganizama, hemijskih agenasa kao i mehaničkih pritisaka, udara i ogrebotina.

Šta se dešava kada je koža oštećena i kako nam primjena lizozima može pomoći?

Zdrava koža ima ujednačenu boju, glatku teksturu dobro je hidratizirana i primjereno osjetljiva na dodir, pritisak i temperature. Kada je prirodna barijera kože oštećena, ugroženi su njena zaštitna funkcija i izgled: Gubi vlagu i elastičnost te postaje osjetljiva na vanjske uticaje i sklona ulazu mikroorganizama a samim time i pojavi različitih infekcija. Rane na koži nastaju narušavanjem normalne anatomske strukture i funkcije kože. U zavisnosti od vremena koje je potrebno da zarastu dijele se na hronične (ne zarastaju duže od tri mjeseca) i akutne (zarastaju kraće od tri nedjelje). Akutne manje rane i opekotine koje ne zahvataju dublje slojeve kože pogodne su za samoliječenje. Njihov tretman podrazumijeva zaštitu od spoljašnjih nepovoljnih faktora, prevenciju infekcija i minimalizaciju ožiljaka. Kod različitih rana i ozljeda jako je bitno vratiti i uspostaviti ponovni integritet koži. Tu nailazimo na ljekoviti lizozim i iskorištavamo njegov benefit kao prirodne supstance normalno prisutne u našem organizmu.

Lizozim kao opcija u formi dermatika (Lysoderm® krema)

Lizozim je enzim po strukturi, jedna je od najvažnijih komponenti pljuvačke pa od tuda i razlog da kada se porežemo ili povrijedimo, opečemo ili ukoliko zadobijemo ubod ili ujed, instinktivno pljuvačkom oblažemo povrijeđeni dio. Osim što je normalno prisutan u pljuvačci lizozim se nalazi i u samoj koži pa iz tog razloga je i prirodna zaštita kože i sluznica. Lizozim ublažava upalu koja nastaje na mjestu ozljede, ubrzava zarastanje rana i ono najvažnije je zaštita rane od infekcije.

Širok spektar djelovanja

Zahvaljujući svom enzimatskom ali i dodatnom neenzimatskom djelovanju, lizozim ima širok antimikrobni spektar tj. djeluje na bakterije, viruse i gljivice. Bakterije osjetljive na djelovanje lizozima prvenstveno su Gram-pozitivne bakterije, zbog jedinstvene građe ćelijskog zida protiv kojeg lizozim pokazuje specifično enzimatsko djelovanje. Od antiviralnog djelovanja izdvaja se djelovanje lizozima na herpes virus, a od antifungalnog djelovanja djelovanje na Candidu albicans što nam daje mogućnost za lokalni tretman u formi kreme za liječenje oboljenja izazvanih ovim uzročnicima potencijalnih kožnih oboljenja. Možemo zaključiti da nam lizozim pruža prirodnu zaštitu protiv različitog spektra mikroorganizama koji su najčešći uzročnici različitih kožnih infektivnih oboljenja kod čovjeka. Pored antimikrobnog djelovanja lizozim djeluje i protuupalno, smanjujući upalnu reakciju, a time i oštećenje tkiva. Pozitivno djeluje na proces regeneracije tkiva nakon upala ili hiruških intervencija potičući epitelizaciju i regeneraciju oštećene kože. Zbog svega navedenog, proizvod koji sadrži lizozim u sastavu a koristi se za lokalni tretman različitih kožnih oboljenja zbog jedinstvenog sastava u praksi ima široko i sveobuhvatno djelovanje.

Lysoderm® krema kao zaštita za cijelu obitelj!

Lysoderm® krema u svom sastavu sadrži aktivnu supstancu koja se zove lizozim hlorid (20 mg/g) i primjenjuje se dva do tri puta u toku dana, direktno na promjene na koži. Zbog svoje jedinstvenosti u sastavu i univerzalnosti u skupini proizvoda koji se primjenjuju za različita kožna oboljenja Lysoderm® krema se preporučuje kao sastavni i obavezni dio ne samo putne nego i kućne apoteke. 

Lysoderm® krema nalazi primjenu kod svih članova obitelji kako za mlađe tako i za starije članove te se preporučuje za sljedeće indikacije: pomoćni lokalni tretman manjih površinskih oštećenja kože s ciljem poticanja epitelizacije te ubrzavanje procesa zarastanja rana kao što su (ogrebotine, posjekotine, oguljotine, razderotine), ubodne i ugrizne rane izazvane različitim insektima jer lizozim djeluje upravo protiv upale na mjestu uboda insekta, smanjuje upalni proces i iritaciju djelujući regenerirajuće te sprječava nastanak bakterijske infekcije koja eventualno može nastati zbog mehaničke iritacije češanjem, tretman manjih i blažih opekotina izazvanih bilo direktnim izlaganjem sunčevim zrakama (UV zračenje) ili opekotina izazvanih direktnim kontaktom kože sa otvorenim plamenom smanjujući otok, crvenilo i upalu izazvanu oštećenjem kože povišenom temperaturom, kod infekcija uzrokovanih herpes virusom bilo na usnama ili na koži kao pomoćni lokalni tretman primjenom na kožne lezije izazvane tim virusom, kao pomoćni lokalni tretman rana izazvanih dekubitusom kod ležećih pacijenata te tretman kožnih rana izazvanih dijabetesom i rana izazvanih poremećajem venske cirkulacije. Zbog svega gore navedenog Lysoderm® krema kao jedinstven proizvod na tržištu i prije svega prirodnog organskog sastojka lizozima sa dokazanom neškodljivošču i efikasnošću se mora naći u svakoj kućnoj apoteci.

Facebook komentari