Kućni lijekovi za liječenje i prevenciju blažeg folikulitisa

Folikulitis je infekcija ili iritacija folikula dlake. Folikule su mali otvori ili džepovi u koži gdje raste dlaka. Ovo uobičajeno stanje kože je obično uzrokovano bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Većina slučajeva folikulitisa su blaža. Obično se povuku nakon par dana. U nekim slučajevima, možda ćete trebati medicinski tretman (antibiotici). Folikulitis nije zarazan, ali se može raširiti s jednog dijela kože na druge dijelove.

Folikulitis se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i tjemenu. Folikula dlake se upali i izrase u crvenu izbočinu. Može izgledati kao manji rozi ili crveni osip na koži. Blaži folikulitis uzrokuje znakove i simptome kao što su : svrab, suhoća kože, osjetljivost i ljuskavu kožu.

Nošenje široke, suhe odjeće – Folikulitis se nekad pojavljuje od nošenja odjeće koja iritira kožu. Izbjegavajte nošenje uske odjeće i odjeće koja dozvoljava bedrima da se trljaju jedna o drugu. Vlažna koža je podložnija infekcijama. Nosite odjeću koja dozvoljava da koža diše i izbacuje vodu.

Tople obloge – Tople, vlažne obloge mogu pomoći u smirivanju suhoće, naticanja i boli. Koristite sterilizovane krpe. Iskuhajte pamučnu krpu u toploj vodi i sapunu, te pritisnite na kožu. Ponovite par puta na dan i koristite svaki put novu oblogu.

Aloe vera – Aloe vera može pomoći da koža zacijeli brže. Pored toga, hladi kožu, što pomaže sa svrabom, crvenilom i naticanjem. Istraživanja su pokazala da aloe vera može pomoći i sa nekim oblicima bakterijskih infekcija.

Pranje sa hidrogen peroksidom – Hidrogen peroksid može pomoći u sklanjanju nekih bakterija i gljivica koje uzrokuju folikulitis.

Izbjegavanje brijanja – Neke vrste folikulitisa se dešavaju nakon brijanja kože. Ovo se pojavljuje nakon brijanja lica, glave ili tijela. Brijanje može iritirati kožu i otvoriti folikule dlake. Ovo podiže rizik za infekciju.

Depilacija voskom – Neke vrste sklanjanja dlake kao što je depilacija voskom mogu otvoriti previše folikulu dlake. Ovo dovodi do rasta dlake u koži i infekcija kože kao što je folikulitis. Izbjegavajte depilaciju područja gdje imate folikulitis. Pokušajte sa drugim metodama skidanja dlačica kao što su kreme.

Pokušajte sa eteričnim uljimaMedicinske studije su pokazale da neka eterična ulja imaju antibakterijska i antigljivična svojstva i rade protiv bakterija koje uzrokuju folikulitis. Eterična ulja se ne stavljaju direktno na kožu, već se razblaže sa baznim uljima ili nekom kremom.

Facebook komentari