Kućni lijekovi za natečene limfne čvorove

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 600 limfnih žlijezda koje sadrže bijele krvne ćelije (limfocite). One služe za borbu i zaštitu od infekcija i bolesti. Nekad se desi da limfni čvor natekne, što uzrokuje bol i osjetljivost. Limfadenitis ili limfadenopatija se razvija kad natekne jedan ili više limfnih čvorova.

Najčešće se limfni čvorovi nalaze kod pazuha, oko vrata, ispod brade, iza uha i glave. Mogu biti manjih oblika (kao grašak) ili većih (jaje). Limfadenitis je uzrokovan virusima, bakterijama i gljivicama (upala krajnika, tubrekuloza, mononukleoza ili bjesnilo).

Iako se natečene limfne žlijezde same smanjuju bez liječenja, nekad su potrebni tretmani za smanjivanje upale.

– Tople ili hladne obloge

Obje vrste obloga mogu smanjiti veličinu natečene limfne žlijezde. Poboljšava cirkulaciju te smanjuje naticanje, bol i limfne čvorove. Stavite toplu ili hladnu oblogu na natečenu limfnu žlijezdu. Ponavljajte to par puta u danu da smanjite naticanje.

– Jabukovo sirće

Mnoge osobe koriste jabukovo sirće za smanjivanje natečenih limfnih čvorova. Acetatna kiselina u jabukovom sirćetu ima antibiotska svojstva koja pomažu u poboljšavanju imunog sistema i liječenju infekcija. Unosite dvije kašikice jabukovog sirćeta sa filtriranom vodom tri puta dnevno.

– Sirovi luk

Kao povrće bogato sastojkom alicinom, poznat je zbog uništavanja miliona mikroorganizama i infekcija. Antigljivična i antivirusna svojstva u luku pomažu u olakšavanju infekcija koje vode ka natečenim limfnim žlijezdama. Uzimajte dva do tri češnja luka dnevno dok vam ne prođe infekcija za najbolje djelovanje.

– Vitamin C

Vitamin C je jedan od boljih vitamina za smanjivanje limfnih žlijezda. Poznat je po poboljšavanju imunog sistema koji se bori protiv infekcije. U isto vrijeme, vitamin C pomaže u smanjivanju šansi da nateknu limfne žlijezde. Najbolji način unosa vitamina C je putem hrane kao što je ananas, narandže, papaja, jagode, brokoli, paprike i karfiol.

– Manuka med

Svježi med je poznat po spriječavanju rasta bakterija i liječenju bakterijskih infekcija koje vode ka natečenim limfnim žlijezdama.

– Slana voda

Ispiranjem grla sa slanom vodom možete smanjiti upalu i naticanje limfnih čvorova u vratu zbog infekcije grla. Ispirajte grlo sa slanom vodom par puta na dan jednu sedmicu za najbolje rezultate.

Facebook komentari