Liječenje neuropatske boli kod herpes zostera

Autor: Dr. Dajana Vladić-Spajić, specijalistica anestezije i reanimacije

Postherpetična neuralgija je u medicini odavno poznati pojam i pojava boli tijekom herpes zostera ili nakon cijeljenja osipa. Međutim, posljednjih godina razvojem medicine boli, otkrivanjem i dokazivanjem patofiziologije, putova i načina nastajanja boli postavljeni su postulati razumijevanja i liječenja herpetične/postherpetične neuralgije.

Jer uistinu, zaostala bol nakon herpes zostera je bol koja ekstremno narušava kvalitetu života pacijenta. Ukratko, radi se o tome da bolesnik uslijed fizičkog ili psihičkog stresa (koji rezultira imunodeficijencijom) razvija osip koji je prethodno praćen svrbežom, žarenjem ili trncima u zahvaćenom području. Dokazano je da mjesecima i tjednima prije pojave osipa na koži bolesnik može osjećati bol u području u kojem se kasnije pojavljuje osip, tj. herpes zoster. 

Odakle pacijentu herpes zoster?

Tijekom života bezbroj puta dolazimo u kontakt s herpes virusima u našoj okolini. Herpes virusa ima više tipova. Jedan od njih je herpes virus 3, tj. Varicella zoster virus – koji, inače, uzrokuje vodene kozice. Nakon preboljenih vodenih kozica, virus ostaje pohranjen u živčanim ganglijima stražnjih rogova kralježnice i mozga. Tijekom života može doći do ponovne aktivacije virusa, tj. pojave herpes zostera. Točan uzrok nije dokazan, ali smatra se kako stanje koje dovodi do imunodeficijencije (u narodu poznati izraz „pad imuniteta“), npr. HIV infekcija, pojava maligne bolesti, trudnoća, pogoduje ponovnoj aktivaciji Varicella virusa.

Pojava herpes zostera

Aktivaciju virusa bolesnik osjeća kao bol, žarenje, svrbež, osjetljivost na dodir ili probadanje u području koje taj živac inervira. Nakon aktivacije, virus putuje dužinom zahvaćenog živca. Tijekom toga može oštetiti i više od 75 posto živčanih vlakana tog živca. Nakon 2-3 dana, na kraju živca virus uzrokuje oštećenje živčanih završetaka, pojavu crvenila (upala) i karakterističnu pojavu vezikula, tj. mjehurića. Uskoro mjehurići pucaju, ostaju kraste koje se suše i koža zacjeljuje.

Je li herpes zoster zarazan?

Odgovor je isti kao i za vodene kozice. Zarazan je za osobu koja nije imala prethodnu infekciju Varicella virusom. Bolesnik je zarazan u razdoblju kada mjehurići pucaju jer tekućina iz mjehurića sadrži virusne čestice. Osoba koja je podložna virusu i prethodno nije imala infekciju će razviti vodene kozice.

Komplikacije herpes zostera 

– Bakterijska superinfekcija kože;

– Neurološke komplikacije (encefalitis, pareza facijalnog živca, oštećenje sluha, ravnoteže, vida…);

– Postherpetična neuralgija.

Liječenje

– Dijagnoza herpes zostera se postavlja na osnovu specifične kliničke slike i kožnih promjena;

– Bitno je terapiju započeti što prije, najbolje u prvih 48-72 h; 

– Liječenje se bazira na primjeni antivirusnih lijekova (aciklovir, famciklovir, valaciklovir);

– Lokalna primjena krema i gelova za ublažavanje kožnih promjena i svrbeža;

– Primjena analgetika.

Liječenje herpetične boli i postherpetične neuralgije

– Bolesnici koji imaju postherpetičnu neuralgiju su posebna skupina. Naizgled zdravi ljudi na prvim pregledima u anamnezi otkrivaju svoju patnju. Naime, herpetične promjene na koži su zacijelile, a zaostala je bol koja apsolutno narušava kvalitetu života. Bolesnici su duboko razočarani, depresivni, imaju jaku bol koju njihova okolina ne razumije. Navode senzacije koje prate bol: sijevanje, trnjenje, mravinjanje, osjećaj kao da nešto „svrdla“, „čupa meso od kosti“. Navode kako je bol izraženija noću. Kako kratko i nekvalitetno spavaju jer ih noću jače boli i teško nađu odgovarajući položaj. Umorni su, nenaspavani. Narušenih socijalnih odnosa. Najčešće im analgetici koje imaju ne pomažu. 

Krenimo otpočetka

Herpes zoster i oštećenja koja nastaju u akutnoj i kroničnoj fazi zahtijevaju razumijevanje osnova boli. 

Pojava crvenila i oštećenje kože virusom podražuje receptore za bol – nociceptore. Prijenosom podražaja u kralježnicu i dalje do mozga bolesnik osjeća bol. Bol koja je jača u pokretu i na dodir. Takva bol je nocicepcijska i liječi se nesteroidnim protuupalnim lijekovima. 

Međutim, u istoj početnoj fazi herpesa javlja se i oštećenje samog zahvaćenog živca. Čak do 75 posto živčanih vlakana može biti oštećeno u prvim danima bolesti. To je posebna vrsta boli – neuropatska bol. Bol uzrokovana oštećenjem živčanog tkiva. Bol koja se liječi drugim vrstama lijekova.

Također, bitno je napomenuti da svaka zaostala bol nakon zacjeljenja tkiva, ne samo živčanog tkiva, i koja traje duže od 1 do 3 mjeseca, također je neuropatska bol.

Tako da, u suštini, herpes zoster ima u samoj početnoj fazi neuropatsku bol i, naravno, postherpetična neuralgija je primjer kronične neuropatske boli. Vrlo je bitno imati to na umu pri liječenju boli u sklopu ove bolesti. 

Neuropatska bol se liječi posebnim skupinama lijekova. U prvom redu, analgetici koji imaju centralno djelovanje (paracetamol, tramadol, tapentadol) i pomoćnim analgeticima (tzv. koanalgeticima) iz skupine antiepileptika (pregabalin i gabapentin, antidepresivi). 

Bitno je napomenuti kako je za uspjeh liječenja najvažnije započeti što prije adekvatno liječenje boli, čime se umanjuje mogućnost razvoja kronične boli, odnosno postherpetične neuralgije, te pojave alodinije (bol uzrokovana običnim dodirom) i hiperalgezije (pojačan odgovor na bol). 

Naravno, kao i za svaku bolest, bitna je prevencija. Uz zdrave životne navike i čuvanje zdravlja za prevenciju herpes zostera i postherpetične neuralgije, trebamo napomenuti kako je dostupno cjepivo protiv varicella virusa. Cjepivo je učinkovito u sprječavanju razvoja herpes zostera i postherpetične neuralgije te je preporučeno za rizične skupine. 

Facebook komentari