Liječenje proširenih vena u trudnoći

Kompresivne čarape dobar su tretman i podrška za proširene vene. Dolaze u različitim oblicima, jačinama i veličinama. One koje vam ljekar preporuči mogu vam pružiti najbolju podršku. Pazite samo da ne budu prejake. Preporučujemo da odete po savjet do najbliže apoteke.

Čarape su razvrstane prema vrijednosti pritiska s mjerenjem u milimetrima živinog stupca (mmHg). Ljekari preporučuju jačinu od 20 do 30 mmHg, što se smatra umjerenim do visokim pritiskom. Najniža dostupna jačina je 8 do 15 mmHg.

Ljekari ne savjetuju elektivnu operaciju vena tokom trudnoće. Vene se obično vrate u normalno stanje nakon poroda. Heparin u kombinaciji sa nekim sastojcima divljeg kestena koristi se u liječenju proširenih vena. Heparin natrij ne prolazi kroz placentarnu barijeru. Ne postoje podaci da površinsko nanošenje heparina na kožu tokom trudnoće može dovesti do neželjenih ili štetnih djelovanja na trudnicu ili fetus, odnosno majku i dijete.

Nekoliko stvari možete učiniti da smanjite rizik pojave proširenih vena, njihovo pogoršanje i smanjite bol u venama:

– Često držite noge podignute.

– Svakodnevno izvodite vježbe s malim opterećenjem uz odobrenje ljekara.

– Pravite redovne pauze i krećite se naprijed-nazad što je više moguće nakon dužeg razdoblja stajanja ili sjedenja.

– Izbjegavajte držati noge prekriženim dok sjedite.

– Spavajte okrenuti na lijevu stranu kako biste smanjili pritisak na donju šuplju venu, koja se nalazi na desnoj strani tijela.

– Koristite jastuk za trudnice koji podupire vaše noge.

Možete isprobati i ove praktične savjete:

– Smanjite unos soli kako biste smanjili otjecanje vena.

– Pijte dovoljno tekućine (vode) i jedite puno vlakana kako biste spriječili zatvor.

– Izbjegavajte nošenje visokih peta – razboritije je nositi ravnije cipele ili cipele s niskom petom jer to – aktivira mišiće potkoljenice i pomaže boljoj cirkulaciji u nogama.

Ako je to potrebno, trudnice mogu koristiti i primjenjivati Venosan® gel ili Bostrombin® gel, već prema preporukama u predloženom uputstvu i prema preporuci ljekara.

Facebook komentari