Liječenje stomačnih infekcija u ljetnom periodu

Autor: Dr. Anesa Smailbegović, specijalista porodične medicine, JU DZ Zenica

Ljeto je lijepo godišnje doba kad nam se čini da možemo puno više nego u ostalom dijelu godine; da budemo dugo vani, u prirodi, da putujemo, da se družimo, jedemo vani i uživamo u ljetnim slasticama, kao što su sladoled i razne vrste voća. Ali ljeto je vrlo pogodno vrijeme i za brojne uzročnike bolesti, uključujući i one koji izazivaju stomačne bolesti, koji u pogodnom ambijentu i temperaturi bujaju i čekaju domaćina. 

Povraćanje i proljev

Postoji veliki broj virusa i bakterija koji izazivaju različite stomačne bolesti čovjeka. Virusi iz porodice rota i adenovirusa su najčešći uzročnici ljetnih gastroenterokolitisa (povraćanja i proljeva), a što se tiče bakterija njih ima više vrsta koje mogu izazvati oboljenje sa simptomima  povraćanja, proljeva, grčeva ili bolova u stomaku te povišene temperature, i to u širokom diapazonu od blagih oblika do veoma ozbiljnih bolesti koje mogu biti i opasne po život (npr. kolera). U našem podneblju srećom nema kolere ali ima drugih bakterija kao što su salmonela, ešerihija itd. za koje imamo adekvatnu terapiju i koje se danas uspješno liječe.  Već u davna vremena stomačne bolesti su se liječile raznim čajevima i restrikcijama u ishrani, a i danas ljekari preporučuju isto. Ovisno od podneblja i biljaka koje tu uspijevaju, za ove tegobe koriste se čajevi od šipka, konjogriza, narove kore, rogača, komorača, majčine dušice ili dunje. Takođe preporučuje se dijeta bez svježeg voća i povrća, mliječnih proizvoda i slatkiša.

Ishrana se bazira na blagim povrtnim supama, dvopeku, krompiru kuhanom ili pečenom bez masnoće, te riži, u prvim danima bolesti. Neophodno je hidrirati organizam jer se i proljevom i povraćanjem gubi velika količina tekućine i minerala, pa se stoga i preporučavaju supe (sa solju – radi natrija, paradajzom – radi kalija, i sl.), te čajevi koji imaju umirujuće djejstvo na sluznicu želuca i sastojke koji smanjuju grčenje crijeva i umanjuju bol i učestalost stolice. U novije vrijeme za pomoć pri liječenju proljeva, pogotovo onih izazvanih virusima ali i kao dodatna terapija bakterijskih proljeva, koriste se razne vrste probiotika. Postoje razne kombinacije „dobrih bakterija“ u pripravcima u formi tekućine, praha ili kapsula, koje djeluju u crijevima i pomažu u liječenju na taj način što nadomiruju nedostatak naših bakterija koje žive u crijevima, a koje su proljevom izbačene. Dobre bakterije se bore protiv uzročnika bolesti tako što popravljaju acido-baznu ravnotežu crijeva i, na duže staze,  podižu imunitet.

U blažim formama bolesti ovaj terapijski pristup može biti dovoljan, jer se organizam, uz malu pomoć ovog dijetetsko homeopatskog režima sam izbori sa uzročnikom, međutim kod ozbiljnijih slučajeva, pogotovo ukoliko je uzročnik bakterija, ovaj pristup neće biti dovoljan. U ozbiljnijim slučajevima bakterijske infekcije moraju se upotrijebiti antibiotici. Sa terapijom se, kad je god to moguće, ide ciljano, prema antibiogramu. Znaci, nakon uzimanja uzorka stolice analizira se koja je bakterija uzročnik i na koji je antibiotik osjetljiva. Međutim to nekad nije moguće, a i rezultat ovog testiranja se ponekad čeka nekoliko dana. 

Enterofuryl STOP®    prva odbrana      

Kao prva linija odbrane od većine uzročnika ljetnih stomačnih infekcija sigurno možemo upotrijebiti nifuroksazid (Enterofuryl STOP®). On za razliku od većine drugih antibiotika ne djeluje sistemski nego samo u crijevima, nema značajnih neželjenih djelovanja i može se propisivati odraslim pacijentima ali i djeci iznad 3 godine. Mnoge studije ali i iskustva iz prakse su pokazala da uveliko skraćuje trajanje bolesti, čak i kad su u pitanju virusna oboljenja. Uzevši u obzir činjenicu da u prosjeku svaki odrasli čovjek u toku godine ima jednu do dvije epizode proljeva, koji mogu biti jednodnevni sa svega par stolica ili višednevni iscrpljujući koji traže izostanak sa posla, dobro je znati da postoji terapija koja pomaže i smanjuje potrebu za bolovanjem. Postoje još neke ozbiljnije bolesti koje spadaju u grupu crijevnih infekcija i koje na sreću nisu tako česte. Obično se javljaju u formi manjih epidemija u određenom kolektivu ili zajednici koji koriste istu kuhinju, (npr. oboljenja izazvana bakterijom Salmonela), ili su u pitanju korisnici staračkih domova ili pacijenti u bolnicama, koji već boluju od drugih oboljenja i čiji je imuni sistem loš (proljev izazvan bakterijom Clostridium difficile). Takvi slučajevi se liječe u hospitalnim uslovima jer često mogu imati ozbiljnu sliku, a i veoma su zarazni. 

Značaj higijene ruku i hrane

Ipak srećom, većina stomačnih infekcija u ljetnom periodu može se spriječiti i uspješno liječiti. Svi mi možemo poduzeti određene mjere koje mogu spriječiti infekciju. Kao što smo se naučili koje su mjere prevencije kod corona virusa (COVID-19), slično možemo primijeniti i kod uzročnika stomačnih infekcija: pranje ruku, pranje voća i povrća, termička obrada hrane i korištenje takve hrane netom nakon pripreme, držanje lako pokvarljive hrane u frižideru, izbjegavanje konzumiranja hrane van kuće a za koju nismo sigurni da je pripremljena i čuvana na adekvatan način. A ukoliko do infekcije ipak dođe… u gornjem tekstu dali smo par korisnih informacija.

Facebook komentari