Lista zdrave i lagane hrane za probavu

Hrana je potrebna našem organizmu, međutim, može uzrokovati probleme osobama sa osjetljivijim probavnim sistemom. Ako patite od sindroma iritabilnog crijeva, žgaravice ili ste jednostavno skloni nadimanju i ostalim smetnjama, možete imati problema sa probavom.

Srećom, postoji hrana koja je laka za probavljanje.

– Hrana sa niskim nivoom vlakana

Dijetalna vlakna nisu lako svarljiva. Putuju kroz probavni sistem i nose sav otpad za sobom, s obzirom da su poznata za pražnjenje crijeva. Mogu biti lagana za probavljanje ako ih unosimo sa vodom. Bez dovoljnog unosa vode, vlakna mogu uzrokovati konstipaciju i teže probavljanje hrane.

– Kuhano povrće

Povrće je bogato vlaknima i vitaminima, međutim, konzumiranje sirovog povrća može biti teško za naš probavni sistem. Ovo ima veze sa količinom nutrijenta koje tijelo može probaviti. U sirovoj formi, povrće ne može biti probavljeno na najefektivniji način, što može uzrokovati velike probleme za probavni sistem. Zagrijavanjem ili kuhanjem se pomaže pri oslobađanju nutrijenata koji su dostupniji organizmu. Kuhanje omekšava povrće i čini ga lakšim za probavljanje.

– Tekućine

Frapei od voća i povrća su lakši za probavljanje od čvrste hrane. Sokovi imaju isti cilj, ali uz smanjenje unosa vlakana.

– Niskokalorična hrana

Masti, pogotovo zasićene, su guste i zahtjevaju više truda u tijelu da se razlože i probave. Određeni probavni poremećaji reaguju loše na jela koja su bogata karbohidratima s obzirom da ne podnose dobro veliku količinu nutrijenata koji se teže probavljaju. Niskokalorična hrana je dobar način poboljšanja zdravlja probavnog sistema.

– Mesni proizvodi

Određene vrste mesa se lakše probavljaju. Piletina, puretina i riba su lake namirnice za probavljanje. Jedna od ključnih stvari kod konzumiranja mesa su dobro prožvakani sastojci prije gutanja.

– Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu biti teški za probavljanje većini ljudi zbog intolerancije na laktozu. Međutim, određeni proizvodi kao što su švicarski sir, kozji sir i bjelanjak su lakši za probavu.

Najčešća hrana koja je dobra za bolju probavu uključuje banane, losos, pileće filete, jaja, kikiriki puter, krompir, supa, jogurt i riža.

Facebook komentari