Ljekovitost hrena – prirodni čistač organizma

Vjeruje se da hren potiče iz Istočne Evrope. To je povrće iz iste porodice biljaka kojima pripadaju i gorušica, kupus, brokula i kelj. Ima dugačak bijeli korijen i zeleno lišće. Kada se korijen isječe, dolazi do enzimatske razgradnje spoja sinigrina, glikozida karakterističnog ljutog okusa i arome, u alil izotiocijanat (ulje gorušice).

Korijen se obično nariba i čuva u sirćetu, soli i šećeru. Popularan je i sos od hrena pomiješan sa majonezom ili pavlakom. Budući da se hren obično jede u malim količinama, tipična porcija je vrlo niskokalorična, ali sadrži nekoliko minerala i biljnih spojeva.

Također, hren sadrži male količine kalcija, kalija, magnezija, folata i drugih mikronutrijenata. Štaviše, hren obiluje raznim zdravim fitohemikalijama, uključujući pomenute glikozinolate, koji se razlažu u izotiocijanate i mogu zaštititi od raka, infekcija i bolesti mozga.

Čak i u malim količinama, hren nudi nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi.

Može imati antikancerogene efekte

Glukozinolati i izotiocijanati u ovom korjenastom povrću sprečavaju rast ćelija raka. Neki spojevi iz hrena, kao što je sinigrin, mogu djelovati kao antioksidansi boreći se protiv oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima. Studije sugerišu da neka jedinjenja hrena mogu usporiti ili spriječiti rast raka debelog crijeva, pluća i želuca.

Ima antibakterijska svojstva

Alil izotiocijanat, koji se oslobađa prilikom rezanja korijena hrena, demonstrira snažna antibakterijska svojstva. Studije sugerišu da se može boriti protiv niza opasnih bakterija, kao što su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Salmonella.

Može poboljšati zdravlje disajnih puteva

Poznato je da konzumiranje hrena izaziva peckanje u sinusima, nosu i grlu. Iz tog razloga, često se koristi za ublažavanje prehlade i problema s disanjem.

Jedna studija na više od 1.500 osoba pokazala je dobru antimikrobnu efikasnost preparata koji sadržava 80 mg sušenog korijena hrena i 200 mg nasturcija u liječenju akutnih infekcija sinusa i bronhitisa. Ovi rezultati sugerišu da hren može povoljni uticati na  zdravlje disajnih puteva, ali je potrebno više istraživanja.

Facebook komentari