Lupanje srca noću – uobičajeni uzroci

Lupanje srca (tzv. palpitacije) noću može biti prilično zastrašujuće iskustvo, ali, srećom, nije uvijek direktna posljedica ozbiljnog srčanog oboljenja. Samo zato što vam srce može na trenutak ubrza sa radom, preskoči ili zatreperi, ne znači da ste upravo doživjeli srčani udar ili da je on neminovan. Mada ove činjenice ne čini lupanje srca noću ništa manje zabrinjavajućom pojavom, pa i dalje možete imati mnogo pitanja o tome šta se to dešava i zašto.

Oko 16 posto lupanja srca nema prepoznatljiv uzrok. Može biti rezultat stresne situacije s kojom se suočavate ili činjenice da ste popili alkoholno piće nedugo prije spavanja. Lupanje srca, također, može biti uzrokovano djelovanjem nekih lijekova ili nekim dodacima prehrani koje uzimate.

Samo ponekad će lupanje srca ukazivati na pravi zdravstveni problem s aritmijom (nepravilan rad srca) koji treba liječiti. Ponekad uzroci ubrzanog rada srca tokom spavanja mogu biti rezultat specifičnih vrsta aritmija koje se lako dijagnosticiraju, kao što su:

1. Supraventrikularna aritmija

Ovo stanje uzrokuje da srce kuca vrlo brzo i nepravilno. Nastaje u zidu pretkomora, iznad srčanih komora – i može izazvati ubrzan puls i vrtoglavice.

2. Atrijalna fibrilacija

Ovo je najčešći tip aritmije i može uzrokovati brz i nepravilan rad srca koji ima potencijal da ometa protok krvi kroz srce. Ponekad može dovesti do moždanog udara. U nekim slučajevima mogu se pojaviti i simptomi kao što su bol u grudima, palpitacije (osjećaj lupanja srca) i nedostatak daha.

3. Ventrikularna tahikardija

Ovaj tip aritmije predstavlja ubrzan rad srca koji potiče iz komora (ventrikula). Predstavlja ozbiljniji poremećaj od supraventrikularnih aritmija, a kada je povezana strukturnom srčanom bolešću, ova aritmija može uzrokovati i gubitak svijesti, srčani zastoj ili iznenadnu smrt.

Ako nikada prije niste osjetili lupanje srca ili osjećate lupanje srca, a već ste imali problema sa srcem, preporučuje se posjetiti ljekara kako biste utvrdili uzrok.

Ostala kardiološka stanja koja mogu biti povezana sa palpitacijama uključuju:

– prethodni srčani udar (infarkt)

– bolest koronarnih arterija

– zatajenje (insufucijenciju)  srca

– probleme sa srčanim zaliscima

– probleme sa srčanim mišićem (miokardom).

Uzroci lupanja srca noću koji nisu povezani sa srčanim problemima

Važno je zapamtiti da većina lupanja srca koje ljudi doživljavaju nije povezana sa postojećim srčanim stanjima. Palpitacije obično nestaju same od sebe i često su bezopasne. Postoji niz potencijalnih faktora koji doprinose njihovoj pojavi, a njihovo poznavanje vam ukazati načine na koje ih možete spriječiti.

Ovi potencijalni uzroci ubrzanog rada srca tokom spavanja mogu uključivati:

– fizičko prenaprezanje (intenzivan trening ili napor tokom dana)

– stres

– pretjerano konzumiranje kofeina

– pretjerano konzumiranje duhana

– neke dodatke prehrani kod raznih dijetalnih režima

– konzumiranje alkohola

– prekomjerno aktivnu štitnu žlijezdu

– hormonske promjene povezane s menstruacijom, trudnoćom ili menopauzom

– nizak krvni pritisak

– nizak šećer u krvi

– reakciju tijela na različite lijekove kao što su lijekovi protiv prehlade, lijekovi za astmu ili štitnjaču

– anemiju

– povišenu temperaturu

– dehidrataciju (neravnoteža elektrolita može uticati na srčani ritam).

Također, moguće je osjetiti lupanje srca nakon konzumiranja obroka bogatog ugljikohidratima (šećerom) ili lipidima (mastima). Da biste smanjili rizik, jedite polako, smanjite veličinu porcije i ograničite unos prerađene i pržene hrane.

Facebook komentari