MASNOĆE U KRVI, KAKO KONTROLISATI I KADA JE VRIJEME ZA POSJETU LJEKARU (I dio)

Autor: dr. Jasmina Ćorović-Kuburović, specijalista interne medicine

Ako imate povišene masnoće u krvi, morate biti svjesni da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu s kojim se susreće gotovo petina ukupne (većinom muške) populacije, a koji može izazvati komplikacije opasne po život, u vidu srčanog infarkta ili moždanog udara.

Ako vam je ljekar rekao da imate povišen holesterol onda je vrijeme da mijenjate ishranu kako bi normalizovali holesterol, a time i smanjili rizik za kardiovaskularne bolesti. Čak i ako vam je ljekar prepisao lijek za smanjivanje holesterola, i u tom slučaju trebate promijeniti
način ishrane i životne navike kako biste pomogli svom zdravlju.
Naš organizam treba određenu količinu holesterola za optimalnu prehranu. Međutim, mi uglavnom unosimo više zasićenih masnih kiselina i holesterola nego što zaista trebamo.

Holesterol zajedno s posebnim bjelančevinama čini čestice koje se nazivaju lipoproteini.

Lipoproteini su prenosnici holesterola, kao mali brodovi u našim krvnim sudovima.

Postoji više vrsta brodova – lipoproteina, a najvažnija su dva: LDL-čestice koje prenose holesterol i odlažu ga u pojedina tkiva i organe, i HDL-čestice koje sakupljaju na sebe i prenose suvišan holesterol iz raznih tkiva u jetru.

LDL „ brodovi“ sadrže holesterol koji se naziva “lošim holesterolom” jer prenose holesterol koji se iz njih odlaže u tkiva pa i zidove krvnih žila. HDL „brodovi“ nazivaju se “čistačima”, a holesterol iz njih”dobrim holesterolom”. Oni odnose taj suvišan holesterol iz tkiva gdje ga ima previše i njegova viša razina u krvi upućuje na manji rizik za nastajanje kardiovaskularnih bolesti.

Ono na šta moramo misliti kada su masnoće u krvi u pitanju jeste da krvnom analizom mi vidimo samo ono što se kreće u dobrim ili lošim brodovima, ali ono što se već skupilo na zidovima krvnih sudova vidimo samo ako uradimo kolor dopler krvnih sudova.

Vrlo često krvni sudovi vrata ali i nogu mogu biti začepljeni plakovima a da se u krvi ne verificiraju povišene masnoće. I u tom slučaju pacijenti se tretiraju lijekovima za snižavanje masnoća u krvi kako bi rastopili plak i spasili se od komplikacija kao što su moždani i srčani
udar ili plućna tromboembolija.

Da li pripadate rizičnoj grupi?

Povećan rizik imaju muškarci stariji od 45 i žene starije od 50 godina.
Ukoliko u porodici imate ili ste imali srčanog bolesnika, postoji mogućnost da ćete tokom života imati problem sa viškom masnoća u krvotoku i nekim kardiovaskularnim oboljenjem.

Možda se borite sa dijabetesom?

Verovatno će vam i nivo lošeg holesterola i triglicerida stvarati zdravstvene probleme. Ako ste gojazni ili pušite već duži vremenski period, takođe se ubrajate u pripadnike rizične grupe.

Da li možete prepoznati simptome povišenih masnoća u krvi?

Mnogi ljudi koji imaju visok holesterol i povišene trigliceride nisu u mogućnosti da u početku prepoznaju promjene.

To je stanje koje uglavnom ne pokazuje bilo kakve rane znakove koji bi trebali da pokažu da se u sastavu krvi nalazi previše masnoća.

Pacijenti obično kasnije u poodmakloj fazi prepoznaju efekte koje proizvodi višak lipida u krvotoku.

U početnoj fazi, veća količina masti će se otkriti samo u laboratoriji putem uzorka krvi.

U sljedećem nastavku čitajte koji su prvi simptomi i signali da trebate posjetiti ljekara, te koje su najčešće komplikacije!

Facebook komentari