Zdravstvene koristi meda i cimeta

Med i cimet su dva prirodna sastojka sa bezbroj zdravstvenih koristi. Mnogi smatraju da kombinacija ova dva sastojka može pomoći u poboljšavanju simptoma nekih bolesti.

Cimet je začin koji dolazi sa drveta iz roda Cinnamomum.

Postoje dva osnovna tipa cimeta :

Kineski cimet – Ovo je najčešća vrsta cimeta u prodavnicama. Nije skup, te je niže kvalitete od Cejlonskog cimeta i ima potencijalne nuspojave.

Cejlonski cimet – Ovaj oblik cimeta je poznat kao “pravi cimet”. Mnogo ga je teže naći od kineskog cimeta i ima slađi ukus.

Zdravstvene koristi cimeta su povezane sa aktivnim sastojcima u njihovim esencijalnim uljima. Najviše poznati sastojak u cimetu je cinamaldehid koji daje cimetu začinjen ukus i aromu.

Najčešće koristi cimeta su :

Može smanjiti upale. Dugoročne upale povećavaju rizik za hronične bolesti. Studije su pokazale da cimet može pomoći u smanjenju upala.

Pomoć pri liječenju neurodegenerativnih bolesti. Nekoliko studija pokazalo je da cimet može pomoći u usporavanju progresije Parkinsonove i Alchajmera. Ovi rezultati moraju biti potvrđeni u studijama na ljudima.

Zaštita protiv raka. Nekoliko studija na životinjama i testova su otkrile da cimet pomaže u prevenciji rasta i razmožavanja ćelija raka.

Postoje i istraživanja koja pokazuju da je cimet prirodni lijek za sindrom iritabilnog crijeva, PMS, policistične jajnike i trovanje hranom. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza koji podržavaju ova istraživanja.

Med je slatka tekućina koju proizvode pčele. Koristi se vijekovima kao hrana i u medicini. Danas je najčešće korišten u kuhanju i pečenju, ili kao zaslađivač u pićima. Osim toga što je zdravija alternativa od kuhinjskog šećera, med ima mnogo zdravstvenih koristi.

Može biti efektivno sredstvo za suzbijanje kašlja. Jedna studija je otkrila efektivnost meda kao sredstva za suzbijanje kašlja noću čak bolje od dekstrometorfana, aktivnog sastojka u većini sirupa protiv kašlja.

Moćan tretman za rane i opekotine. Pregled od šest studija je otkrio da stavljanje meda na kožu ima koristi za rane.

Med se pokazao dobrim za spavanje, poboljšanje memorije, prirodni je afrodizijak, kao tretman za gljivične infekcije i prirodni način za smanjivanje plaka na zubima.

Facebook komentari