Meditacija nije samo odmor sa zatvorenim očima, ona je mnogo više

Osnivač je Chopra Centera, centra posvećenog poboljšanju života, a s Oprah Winfrey je osnovao program Expanding Your Happiness, program prožet meditacijom u trajanju od 21 dan.

Deepak Chopra objašnjava kako zapadnjačko shvatanje joge uključuje isključivo fizički aspekt, koji je samo jedan od mnogobrojnih aspekata joge.

Joga je, prema njemu, ujedinjavanje individualnog uma s mišljenjem svemira pa se tako meditacija shvaća kao suština joge. Transformacija uma i tijela tokom meditacije mnogo je dublja od jednostavnog odmora sa zatvorenim očima.

  1. Cjelovitost: uključuje stavove i ponašanja koji poboljšavaju duhovnu evoluciju i uključivanje u život, istinoljubivost, nenasilje, samodostatnost, zahvalnost, smirenost itd.
  2. Pravila i samodisciplina: u ovu granu spadaju ponašanja koja potiču duhovna ponašanja poput zadovoljstva, upornosti, predaje, samopropitkivanja itd.
  3. Fizički položaji (asana): asana je uobičajeno interpretiranje joge i onog što uče učitelji joge. Ona uključuje povezivanje duha, uma i tijela
  4. Tehnika disanja (pranayama): postoji više od sto tehnika disanja koje imaju različite učinke na tijelo poput smirivanja, hlađenja, povećanja energije, zatim efekte koji djeluju na kardiovaskularni sustav i moždane valove
  5. Povlačenje osjetila i gledanje unutar tijela (pratyahara): pratyahara uključuje razne tehnike (poput kriyasa i bandhasa) koji omogućuju kontroliranje unutarnjih organa u tijelu
  6. Fokusirana svjesnost i pažnja (dharana)
  7. Neprekinuti tok nefokusirane pažnje (dhyana)
  8. Transcedencija (samadhi) se najlakše shvaća kao odlazak van prostora i vremena i pronalaženje identiteta kao izvora svemira. To je stanje meditacije u kojoj se osoba stapa s objektom meditacije i doživljajima svijeta kao osnovama života.
Facebook komentari