Melazma: koji su tretmani najbolji?

Melazma je poremećaj pigmentacije kože koji najviše pogađa žene, posebno one s tamnijom kožom. Obično se pojavljuje na licu u vidu hiperpigmentacije, tamnih mrlja i mrlja s nepravilnim rubovima. Melazma nije štetna, ali studije su pokazale da može dovesti do psihičkih problema i lošijeg kvaliteta života zbog estetskih promjena koje izaziva.

Može li se melazma spriječiti?

Trenutno se melazma ne može u potpunosti spriječiti kod osoba kod kojih postoji vjerovatnoća da će razviti ovo stanje zbog njihove genetike, tipa i boje kože, hormona ili stepena izloženosti suncu. Izbjegavanje direktnog izlaganja suncu (od 10 do 16 sati), pažljivo korištenje krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i izbjegavanje hormonskih lijekova, kada je to moguće, može pomoći u zaštiti od pojave melazme i spriječiti ponovnu pojavu nakon tretmana. Stroga zaštita od sunca je temelj svakog režima liječenja melazme.

Može li se melazma liječiti?

Trenutno ne postoji lijek za melazmu, međutim, postoji nekoliko dostupnih lijekova i procedura koji mogu biti od pomoći. Važno je znati da ove mogućnosti liječenja mogu dovesti do nepotpunog odgovora, što znači da neke od diskoloracija postaju svjetlije ili nestaju, dok neke ostaju nepromijenjene. Osim toga, česti su relapsi.

Također je važno biti svjestan mogućih nuspojava tretmana, uključujući tamnjenje kože uzrokovano upalom izazvanom tretmanom ili dodatno posvjetljenje kože na tretiranom području. Korištenje odgovarajućih lijekova pod nadzorom dermatologa može pomoći u postizanju i održavanju ciljeva liječenja, uz nižu stopu ponovne pojeve (recidiva).

Uobičajeni tretmani melazme

Najčešće korišteni tretmani za melazmu su lijekovi za posvjetljivanje kože koji se primjenjuju topikalno (lokalno). Ovi lijekovi djeluju tako što smanjuju proizvodnju pigmenta i upalu te smanjuju višak krvnih žila u koži koji doprinosi melazmi. Trudnice (koje čine veliki dio pacijenata s melazmom) trebale bi izbjegavati većinu ovih lijekova, osim azelainske kiseline koja je siguran izbor tokom trudnoće.

Kod većine pacijenata potrebna je kombinovana terapija. Upotreba oralnih lijekova, uključujući traneksaminsku kiselinu, obično se razmatra u težim slučajevima melazme. Smatra se da ovaj lijek pomaže smanjenjem proizvodnje pigmenta i redukcijom krvnih žila u koži.

Dodatne procedure liječenja mogu pomoći

Ako se melazma ne popravi nakon tretmana s lokalnim ili oralnim lijekovima, uvođenje postupaka kao što su hemijski piling i laserske terapije u režim liječenja može biti od koristi.

Hemijski pilinzi koriste supstance poput glikolne kiseline, alfa-hidroksi kiseline i salicilne kiseline za uklanjanje površinskog sloja kože koji sadrži višak pigmenta kod pacijenata s melazmom. Efekti hemijskog pilinga su privremeni jer se ovim postupkom uklanja sam površinski sloj kože bez smanjenja proizvodnje pigmenta u regeneraciji dubljih slojeva.

Laserske terapije mogu uništiti pigmentne ćelije u koži i stoga posvijetliti tamne mrlje u melazmi. Međutim, kao i kod bilo koje druge opcije liječenja melazme, i ovdje postoji značajan rizik od ponovne pojave promjena nakon liječenja.

Facebook komentari