Mjere prevencije za zaštitu od melanoma

Melanom se smatra jednim od najagresivnijih vrsta raka kože, a stručnjaci upozoravaju da je njegova učestalost u porastu. Međutim, s nekoliko jednostavnih preventivnih mjera, rizik od oboljenja može se značajno smanjiti.

Melanom je vrsta karcinoma koji nastaje iz ćelija zvanih melanociti. Melanociti proizvode supstancu koja se zove melanin i koja je, između ostalog, odgovorna za boju kože, kose i očiju. Melanin štiti i od štetnih ultraljubičastih zraka sunca. Ako je koža predugo izložena velikoj količini ultraljubičastog zračenja, melanociti se mogu početi nekontrolisano množiti, što rezultira nastankom melanoma kože.

Međutim, kako se melanociti nalaze u raznim dijelovima tijela, melanomi mogu postojati i na drugim mjestima kao što su oko, probavni trakt ili nervni sistem. Melanom se može pojaviti na normalnoj koži ili na mladežu, a smatra se najozbiljnijim karcinomom kože jer jer se vrlo brzo širi limfnim sustavom ili krvnim žilama, uzrokujući metastaze u limfnim čvorovima i drugim dijelovima ljudskog tijela poput jetre, pluća, kostiju i mozga.

Dvije su ključne mjere u prevenciji melanoma: samopregled i zaštita od ultraljubičastih zraka.
Samopregled treba obaviti jednom mjesečno. U njemu se uz pomoć ogledala mora pregledati cijelo tijelo, pri čemu se ne treba zaboraviti dno noktiju, nabori između prstiju i vlasišta. Svaki mladež ili neobična mrlja treba treba dobro pregledati i, u slučaju sumnje, uvijek se posavjetovati s dermatologom. Imajte na umu da rana dijagnoza melanoma može spasiti život.

Zaštita od ultraljubičastih zraka mora uključivati ​​usvajanje određenih mjera u ljernom periodu:

– Izbjegavajte izlaganje suncu između 11:00 i 16:00.

– Uvijek koristite zaštitnu kremu s odgovarajućim indeksom za fototip kože. Ponovite nanošenje kreme svaka dva sata i nakon kupanja ili znatnijeg znojenja, čak i ako je proizvod označen kao otporan na vodu.

– Nakon kupanja potrebno se dobro osušiti čime se sprečavaju opekotine koje nastaju od efekta “povećala” vodenih kapljica.

– Nosite zaštitnu odjeću ako ćete dugo biti izloženi suncu i imate fototip osjetljive kože. To uključuje šešir ili kapu, sunčane naočale i lagani dugi rukav.

– Primjenjujte sve ove mjere na mjestima gdje se svjetlost odbija i prelama u okruženju (more, snijeg, pustinja).

– Izbjegavajte UV kabine tj. solarije; pokazalo se da njihova upotreba povećava rizik od melanoma i drugih karcinoma kože.

– Pažljivo koristite lijekove koji povećavaju osjetljivost na sunčevu svjetlost, posavjetujte se s ljekarom i čitajte uputstva.

– Djeca mlađa od 6 mjeseci ne smiju biti izložena direktnom suncu, a djeca mlađa od 3 godine mogu to činiti samo uz vrlo visoku zaštitu.

– Na kraju, insistirajte na savjetovanju s dermatologom za bilo kakve sumnjive indikacije o kožnoj mrlji. Pacijenti s više od 50 mladeža ili s direktnom porodičnom anamnezom melanoma trebaju redovito posjećivati dermatologa radi kompletnog pregleda.

Facebook komentari