Mogući uzroci suhih očiju ujutru

Suho oko je uobičajeno stanje koje se pojavljuje kada oči ne proizvode dovoljno suza ili suze isparavaju prebrzo. Može biti neugodno i uzrokovati bol, crvenilo i osjećaj gorenja u očima. Neki od najčešćih razloga za buđenje sa suhim očima su:  

– Očni kapci nisu čvrsto zatvoreni za vrijeme spavanja (noćni lagoftalmus)

– Ne stvaramo dovoljno suza koje služe kao lubrikanti za oči.

Noćni lagoftalmus je nemogućnost da se očni kapci u potpunosti zatvore kad spavaju. Smatra se da je prvenstveno uzrokovan slabošću sedmog kranijalnog živca, poznatog i kao živac lica. Postoje različiti uzroci za slabost ovog živca, uključujući povredu glave, povredu cerebralne arterije ili iznenadna, ali privremena slabost mišića lica.

Da bi zaštitili i hranili prednji dio oka, suze imaju tri sloja. On uključuje vodu, sluz i slojeve ulja. Sloj vode hidrira oko, dok sloj ulja spriječava da sloj vode ispari. Sluz ravnomjerno raspoređuje suze na površini oka. Sva tri sloja potrebna su za proizvodnju suza. Ako bilo koji od ovih slojeva nije proizveden u velikoj količini, kvaliteta suze pada. Keratokonjunktivitis je najčešći oblik suhih očiju. Uzrok je neadekvatne količine vode u suzama.

Suze se proizvode u žlijezdama oka i kapcima. Prema Američkom Optometričkom udruženju, postoji niz razloga zašto ne proizvodimo dovoljno suza koje uključuju:

Starost – Suhe oči su uobičajene kod starijih osoba. Većina ljudi starijih od 65 godina susreće se sa određenim simptomima suhog oka

Medicinski problem – Blefaritis (upala kapaka) može dovesti do niske proizvodnje suza. Niska proizvodnja suza također može biti posljedica problema sa štitnom žlijezdom, dijabetesom, reumatoidnim artritisom ili sindromom Sjögrena

Nuspojave lijekova – Antihistamini, antidepresivi i lijekovi za krvni pritisak mogu imati negativan utjecaj na suhoću oka.

Facebook komentari