Mogući uzroci suhih očiju

Suho oko je uobičajeno stanje koje se javlja kada oči ne proizvode dovoljno suza ili suze isparavaju prebrzo. Može biti neugodno i uzrokovati bol, crvenilo i osjećaj žarenja u očima. Neki od najčešćih razloga za buđenje sa suhim očima su:  

– Očni kapci nisu čvrsto zatvoreni za vrijeme spavanja (noćni lagoftalmus)

– Ne stvara se dovoljno suza koje služe kao lubrikanti za oči.

Noćni lagoftalmus je nemogućnost da se očni kapci u potpunosti zatvore prilikom spavanja. Smatra se da je prvenstveno uzrokovan slabošću sedmog kranijalnog živca, poznatog i kao živac lica. Postoje različiti uzroci za slabost ovog živca, uključujući povredu glave, povredu cerebralne arterije ili iznenadnu slabost mišića lica.

Suze sadrže vodu, sluz i masna ulja kojima štite i hrane prednje dijelove oka. Voda hidrira oko, dok masna ulja sprečavaju da voda ispari. Sluz ravnomjerno raspoređuje suze na površini oka. Ako bilo koji od ovih slojeva nije proizveden u dovoljnoj količini, kvaliteta suze opada. 

Keratokonjunktivitis je najčešći oblik suhih očiju. Uzrok je neadekvatne količine vode u suzama.

Suze se proizvode u žlijezdama oka i kapcima. Postoji niz razloga za nedovoljno lučenje suza koji uključuju:

– Starost – Suhe oči su uobičajene kod starijih osoba. Većina ljudi starijih od 65 godina susreće se sa određenim simptomima suhog oka.

– Medicinski problem – Blefaritis (upala kapaka) može dovesti do smanjene proizvodnje suza. Smanjena proizvodnja suza također može biti posljedica problema sa štitnom žlijezdom, dijabetesom, reumatoidnim artritisom.

– Nuspojave lijekova – Antihistaminici, antidepresivi i lijekovi za krvni pritisak mogu imati utjecaj na pojavu suhoće oka.

Facebook komentari