Može li gluten uzrokovati anksioznost?

Gluten se odnosi na skupinu proteina iz različitih zrna žitarica, uključujući pšenicu, raž i ječam. Iako većina ljudi podnosi gluten, on može izazvati brojne nuspojave kod osoba koje boluju od celijakije ili osjetljivosti na gluten. Osim što uzrokuje probavne smetnje, glavobolje i probleme s kožom, gluten može doprinijeti psihološkim simptomima kao što je anksioznost.

Za one koji boluju od celijakije, konzumiranje glutena izaziva upalu u crijevima, uzrokujući simptome poput nadutosti, gasova, dijareje i umora. Neke studije pokazuju da se celijakija može povezati i s većim rizikom od nekih psihijatrijskih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju, bipolarni poremećaj i šizofreniju. Ishrana bez glutena ne samo da može pomoći u ublažavanju simptoma bolesti s celijakijom nego i smanjiti anksioznost. Ustvari, jedna studija iz 2001. godine pokazala je da je jednogodišnja prehrana bez glutena smanjila anksioznost kod 35 osoba koje boluju od celijakije.

Iako bi se pridržavanjem ishrane bez glutena mogla smanjiti anksioznost kod nekih osoba sa celijakijom, možda ne bi bilo razlike u nivoima anksioznosti kod drugih ljudi. Potrebno je više istraživanja za procjenu učinaka ishrane bez glutena na anksioznost za osobe s celijakijom.

Osobe koje boluju od osjetljivosti na gluten mogu također osjetiti nuspojave kod konzumiranja glutena, uključujući simptome kao što su umor, glavobolje i bol u mišićima. U nekim slučajevima, mogu se također iskusiti psihološki simptomi, kao što su depresija ili anksioznost. Iako su potrebne dodatne, kvalitetnije studije, neka istraživanja upućuju na to da bi uklanjanje glutena iz ishrane moglo biti korisno. Prema jednom istraživanju kod 23 osobe, 13 posto učesnika je nakon ishrane bez glutena imalo smanjenja subjektivnih osjećaja anksioznosti.

Druga studija kod 22 osobe koje su osjetljive na gluten, pokazala je da konzumiranje glutena tri dana dovodi do povećanog osjećaja depresije, u usporedbi s kontrolnom grupom. Iako je uzrok tih simptoma i dalje nejasan, istraživanje pokazuje da bi učinak mogao biti posljedica promjena bakterije u crijevima, grupe “dobrih” bakterija u probavnom sistemu koje su uključene u mnoge funkcije zdravlja tijela.

Anksioznost se često povezuje s celijakijom i osjetljivošću na gluten. Iako su istraživanja zapazila miješane rezultate, nekoliko studija pokazuje da nakon ishrane bez glutena može doći do smanjenja simptoma anksioznosti kod osoba koje boluju od celijakije ili osjetljivosti na gluten. Ako otkrijete da gluten uzrokuje anksioznost ili druge štetne simptome za vas, razmislite o tome da se posavjetujete sa doktorom kako biste utvrdili može li ishrana bez glutena biti korisna.

Facebook komentari