Može li majka dojenjem zaraziti bebu koronavirusom?

Majčino mlijeko je sigurno čak i ako je majka zaražena koronavirusom koji se dojenjem ne prenosi na novorođenče, rezultati su istraživanja koje su proveli stručnjaci s Odjela za neonatologiju sveučilišta u Torinu, a objavljeni su u stručnom časopisu Frontiers in Pediatrics.

“Mikrobiološke analize su pokazale da se koronavirus dojenjem ne prenosi s majke na bebu, što je vrlo važno saznanje”, rekao je profesor David Lembo, direktor univerzitetskog laboratorija za molekularnu virologiju Odjela za kliničke i biološke nauke, koji je vodio istraživanje.

Majke pozitivne na Covid-19 pritom su se pridržavale svih zdravstvenih mjera – koristile su maske za zaštitu lica, održavale su higijenu ruku,  te su redovno dezinficirale predmete koje su koristile. Nijedna beba nije oboljela od Covida-19.

“Rezultati su poticajni i za majke i za zdravstvene radnike koji se brinu o zdravlju majki i djece”, kazao je prof. Lembo.

“Istraživanje ide u prilog nedavnim preporukama WHO-a kojima se, čak i uz dosad dostupne limitirane informacije te uzimajući u obzir sve prednosti dojenja na imunosni sustav djeteta, ono savjetuje i covid-pozitivnim majkama”, istakao je koordinator istraživanja i direktor univerzitetske neonatologije u torinskoj bolnici Sant'Anna Enrico Bertino.

Prof. Lembo je istakao da se na torinskom univerzitetu već godinama istražuje antiviralno djelovanje majčinog mlijeka, dodavši da su otkriveni i neki njegovi novi aktivni sastojci koji novorođenče mogu zaštititi od virusnih infekcija.

“Iz tog razloga, osim u posebnim slučajevima, dojenje je važan izvor zdravlja za novorođenče i veoma je značajno za jačanje imuniteta bebe”, zaključio je Lembo.

Facebook komentari